Την ενοχή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», Δημήτρη Φουρλεμάδη, για την υπόθεση υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ του δημοσίου, που προορίζονταν για φιλανθρωπικές αποστολές σε τρίτες χώρες, πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, από την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι πως ο βασικός κατηγορούμενος ιδιοποιήθηκε το ποσό των περίπου 5,6 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στην οργάνωση για φιλανθρωπικό έργο, ενώ ποσά δαπανήθηκαν για διαφορετικούς σκοπούς. Μεταξύ αυτών, η πληρωμή μισθοδοσίας της ΜΚΟ, λογαριασμών ΔΕΚΟ και ΙΚΑ, φόρους, αμοιβές σε επικοινωνιολόγους αλλά και επιταγές.

«Ποσά δόθηκαν για άσχετες ανάγκες, για μη σύννομες πληρωμές που καμία σχέση είχαν ακόμα και με άλλα ανθρωπιστικά προγράμματα, αν και ο Δ. Φουρλεμάδης είχε σαφή εντολή να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα κονδύλια μόνο για τους σκοπούς συγκεκριμένων προγραμμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας, η οποία υπογράμμισε πως το υπουργείο Εξωτερικών παραπλανήθηκε, δίνοντας νέες επιχορηγήσεις χωρίς να γνωρίζει πως τα χρήματα θα πήγαιναν για να καλυφθεί δάνειο που είχε δοθεί από εφοπλιστή.

«Προκύπτει το βέβαιο συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος Δ. Φουρλεμάδης κινήθηκε δόλια. Με τις πράξεις του παραπλάνησε το υπουργείο Εξωτερικών για νέα χορήγηση δανείου. Εάν το ΥΠΕΞ γνώριζε ότι τα χρήματα που επεστράφησαν ήταν από δάνειο, είναι βέβαιο ότι δεν θα ενέκρινε νέο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, δίνοντας άλλα 5,6 εκατομμύρια προκαταβολή στη ΜΚΟ. Η παραπλάνηση του Δ. Φουρλεμάδη δεν απέβλεπε στην υλοποίηση του προγράμματος αλλά στην αποπληρωμή του δανείου. Αποδείχθηκε ότι δεν είχε αληθινή βούληση να εκτελέσει το έργο καθώς δεν είχε ούτε τα χρήματα» τόνισε.

Επιπλέον, η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή της φερόμενης διευθύντριας εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ για το αδίκημα της απλής συνέργειας στα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας που αντιμετωπίζει ο κ. Φουρλεμάδης ενώ για τους δύο κατηγορούμενους οικονομικούς επιθεωρητές της Εκκλησίας πρότεινε τη μετατροπή του κακουργήματος της ψευδούς βεβαιώσεως σε πλημμέλημα και την απαλλαγή τους, λόγω παραγραφής.

Πάντως οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκε ότι διέπραξαν τα αδικήματα που τους αποδίδονται. Μάλιστα, ο κ. Φουρλεμάδης ισχυρίστηκε πως ήταν υπάλληλος της ΜΚΟ, τονίζοντας πως ήταν σύνηθες να μπαίνουν τα χρήματα σε ένα λογαριασμό κι από εκεί να καλύπτονται οι υποχρεώσεις της οργάνωσης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.