Ιστορίες απόγνωσης, εξαθλίωσης και καθημερινής τρέλας. Άνθρωποι που θυσιάζονται στο βωμό της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου. Οικογενειάρχες, επιχειρηματίες, αλλά και συνταξιούχοι που φοβούνται ότι λόγω των χρεών τους αλλά και των καθημερινών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, αποφασίζουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια, από το 2009 μέχρι και σήμερα, έχει σημειωθεί τεράστια αύξηση αυτοκτονιών. Όπως λέει χαρακτηριστικά στο newsbeast.gr ο ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας, από το 2009 μέχρι σήμερα ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει ξεπεράσει τις 2.000 ενώ από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί περίπου 600 αυτοκτονίες.

Μόνο τους τελευταίους δύο μήνες

Στις αρχές του μήνα στου Γκύζη. Οικογενειακά, ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα συσσωρεύτηκαν στην ιστορία ενός 40χρονου, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος σε δωμάτιο του σπιτιού του. Την εικόνα αυτή αντίκρισε ο ανήλικος γιος του, ο οποίος έπαθε σοκ και μεταφέρθηκε με νευρικό κλονισμό στο νοσοκομείο. Ο αυτόχειρας ποτέ δεν άφησε σημείωσε για να εξηγήσει τους λόγους της πράξης του. Αυτό όμως που έγινε γνωστό είναι ότι είχε επιχειρήσει και κατά το παρελθόν να βάλει τέλος στη ζωή του.

Στο Αγρίνιο είχε αυτοκτονήσει ένας 60χρονος που διατηρούσε καφενείο. Ο συγκεκριμένος άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του, στο οποίο έμενε μόνος. Σύμφωνα με τους γνωστούς του, αντιμετώπιζε ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα και στο παρελθόν είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.

Στη λίστα των αυτοκτονιών προστέθηκε και ένας 20χρονος στρατιώτης. Σε στρατόπεδο στο Αιγάλεω, εκεί όπου υπηρετούσε τη θητεία του, έβαλε τέλος στη ζωή του. Ο νεαρός, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, αντιμετώπιζε προσωπικά προβλήματα.

Σοκ προκάλεσε και η αυτοκτονία γνωστού στον Πύργο Ηλείας επιχειρηματία, εμπόρου ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Ο 50χρονος αυτόχειρας δεν άφησε ποτέ σημείωμα για τους λόγους της πράξης του, φάνηκε όμως από τις κινήσεις του ότι είχε πάρει προ καιρού την απόφασή του. Κι αυτό διότι επέλεξε την αποθήκη στο πίσω μέρος της επιχείρησής του και αφού τοποθέτησε μια σιδερένια βέργα κρεμάστηκε με σκοινί. Τον βρήκε η μητέρα του που τον αναζητούσε.

Στη Χίο ένας 35χρονος δεν άντεξε τις πιέσεις και αυτοκτόνησε. Ο 35χρονος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται να ήταν χρήστης ναρκωτικών και επειδή η κατάστασή του τον τελευταίο καιρό είχε επιδεινωθεί αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Στη Λαμία ένας αγρότης άφησε το τρακτέρ του να κυλήσει και να τον καταπλακώσει…

Στην Κύμη ένας 44χρονος πατέρας δύο παιδιών, επιχειρηματίας, βρέθηκε νεκρός από σφαίρα στην αυλή του σπιτιού του. Δίπλα του είχε βρεθεί το όπλο με το οποίο αυτοκτόνησε.

«Βουτιά» θανάτου από το λιμάνι της Πρέβεζας έκανε στις 23 Απριλίου ένας 79χρονος. Τον ανέσυραν νεκρό οι δύτες του Λιμενικού Σώματος. Την ίδια ημέρα η τοπική κοινωνία της Νεάπολης του δήμου Βοϊου αναστατώθηκε από την είδηση της αυτοκτονίας του 35χρονου ιερέα. Ο ιερέας που καταγόταν από την Αλβανία και βρισκόταν χρόνια στην Ελλάδα, τερμάτισε τη ζωή του πέφτοντας στο κενό από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε.

Στις 21 Απριλίου έβαλε τέλος στη ζωή τυλίγοντας μια θηλιά γύρω από το λαιμό του ένας 57χρονος, οικογενειάρχης από τη Φτελιά. Μία ημέρα νωρίτερα, η κοινωνία στο Ηράκλειο Κρήτης αναστατώθηκε από την αυτοκτονία του 54χρονου λογιστή, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος στη σκάλα της πολυκατοικίας όπου διέμενε.

Δέκα ημέρες νωρίτερα σημειώθηκαν άλλες δύο αυτοκτονίες λόγω οικονομικής κρίσης.

Σοκ στην πανεπιστημιακή κοινότητα

Η πανεπιστημιακή κοινότητα συγκλονίστηκε από την αυτοκτονία του 38χρονου λέκτορα του πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκου Πολύβου. Ο αυτόχειρας είχε εκλεγεί εδώ και δύο χρόνια στη θέση του λέκτορα αλλά δεν είχε διοριστεί ποτέ εξαιτίας του παγώματος των διορισμών που προβλέπει το μνημόνιο.

Μόνος του έριξε τους τίτλους τέλους

Η τελευταία σκηνή του δράματος της ζωής του «παίχτηκε» στον αγαπημένο του Πειραιά. Εκεί όπου γεννήθηκε. Οι γειτονιές του Ρέντη, άλλωστε, είχαν να το λένε πως ο Χρήστος Χαρμπάτσης τους έκανε περήφανους σε κάθε καλλιτεχνικό του βήμα. Συγγραφέας, ερμηνευτής και σκηνοθέτης του θεάτρου, που επέλεξε για τελευταία σκηνή το θάνατο.

Έτσι πάρκαρε το αυτοκίνητό του στο λιμάνι του Πειραιά και λίγες ώρες αργότερα έκανε σάλτο μορτάλε, χωρίς να εξηγήσει τι ήταν αυτό που τον οδήγησε σε αυτή του την πράξη.

Η αυτοκτονία στο Σύνταγμα!

Ήταν λίγο μετά τις εννέα το πρωί όταν ο 77χρονος, Δημήτρης Χριστούλιας, βγήκε από το μετρό του Συντάγματος, προχώρησε λίγο πιο κάτω στην πλατεία και έβαλε το πιστόλι στον κρόταφό του και αυτοκτόνησε μπροστά στους περαστικούς.

Στο ιδιόχειρο σημείωμά του, ανέφερε μεταξύ άλλων, τους λόγους που αποφάσισε να αυτοκτονήσει. «Είμαι συνταξιούχος. Δε μπορώ να ψάχνω για φαγητό στα σκουπίδια. Γι’ αυτό αποφάσισα να βάλω τέλος στη ζωή μου».

Διπλή αυτοκτονία στο Μεταξουργείο!

Σοκ προκάλεσε η είδηση της διπλής αυτοκτονίας στο Μεταξουργείο. Η 90χρονη μητέρα μαζί με τον 60χρονο γιο της είχαν πάρει την απόφασή τους καιρό. Άλλωστε, ο μουσικός στο επάγγελμα με στίχους του σε ιστοσελίδα, είχε αναφέρει τα οικονομικά προβλήματα που είχε.

Σύμφωνα με τους γείτονες, ο 60χρονος ανέβηκε μαζί με τη μητέρα του στην ταράτσα της πολυκατοικίας και αφού την έσπρωξε στο κενό, πήδηξε κι εκείνος.

Το κρούσμα αυτό ήρθε μία ημέρα μετά την αυτοκτονία 60χρονου στο Περιστέρι, ο οποίος έκοψε τις φλέβες του σε ένα παγκάκι και άφησε εκεί την τελευταία του πνοή.

Κρεμασμένος στη Νίκαια!

Ένα μικρό σημείωμα βρέθηκε πάνω στον 63χρονο αυτόχειρα, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του χθες το πρωί, λίγο μετά τις 7, όταν κρεμάστηκε σε δέντρο στο δασάκι του Αγίου Φίλιππα, στη Νίκαια.

Στο κείμενο υπέγραψε ως Αλέξανδρος και ανέφερε ότι αποφάσισε να αυτοκτονήσει επειδή δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειάς του.

Ο αυτόχειρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο σημείωμά του: «Δούλευα όλα μου τα χρόνια, δεν με ήξερε κανείς ούτε η αστυνομία αλλά έκανα ένα μεγάλο λάθος. Στα 40 μου έγινα ελεύθερος επαγγελματίας και φεσώθηκα μέχρι το λαιμό. Δεν μπορώ να πληρώσω τα χρέη μου και αυτοκτονώ».

«Γιατί αυτοκτονούν»

«Αυτές οι αυτοκτονίες έχουν σχέση με την απόγνωση, την απελπισία, τη θηλιά στο λαιμό, το αδιέξοδο, το οποίο δημιουργείται λόγω της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης. Δηλαδή, οι άνθρωποι πλέον δεν ξέρουν πως θα πάνε μπροστά, πως θα θρέψουν την οικογένειά τους, πως θα σπουδάσουν τα παιδιά τους, πως θα μπορέσουν να βγάλουν την καθημερινότητά τους και ιδιαίτερα ευαίσθητα άτομα, αλλά όχι υποχρεωτικά, αυτοκτονούν», αναφέρει στο newsbeast.gr ο ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας. Και εξηγεί ότι το 70% των πελατών του αντιμετωπίζουν πλέον τέτοιου είδους προβλήματα.

Ακούστε το ηχητικό