Ανήσυχη είναι η «Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών», η οποία δηλώνει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να αυξήσει τα έσοδά της από τα «φρουτάκια» νέας γενιάς ή Videolotto, παραγνωρίζοντας τις κοινωνικές συνέπειες μετατροπής της χώρας σ’ ένα απέραντο καζίνο.

Σύμφωνα με έρευνα της V-PRC για λογαριασμό της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνίων, περίπου 3.700.000 ενήλικοι Έλληνες έχουν κάποιου τύπου εμπλοκή με το τζόγο. Μεταξύ αυτών 150.000 Έλληνες συστηματικά πηγαίνουν σε λέσχες και παίζουν ιδιωτικό στοίχημα. Το 42% των 3,7 εκατ. Ελλήνων ξοδεύουν χρήματα σε τυχερά παιχνίδια και το μηνιαίο ατομικό κόστος της δαπάνης εκτιμάται σε 94 ευρώ περίπου. Όμως ο επιστημονικός σύμβουλος της V-PRC κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης θεωρεί ότι το ποσό που πραγματικά ξοδεύουν είναι μεγαλύτερο. Απλά οι εμπλεκόμενοι ντρέπονται να πουν την αλήθεια.

Το 13% παρουσιάζει ενδείξεις εξάρτησης και το 20% αντιμετωπίζει οικογενειακά προβλήματα εξαιτίας του τζόγου. Σε ό,τι αφορά ειδικά τους κουλοχέρηδες, το 92% θεωρεί ότι μειώνουν το οικογενειακό εισόδημα, το 86% ότι αποτελούν σοβαρή εξάρτηση, το 74% ότι αυξάνουν την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα, το 58% ότι εξοικειώνουν τους πολίτες με τα τυχερά παιχνίδια. Η εξοικείωση αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία όταν μετατρέπεται σε εθισμό. Τότε ο πολίτης χάνει τον αυτοέλεγχο και βυθίζεται σταδιακά σε οικονομική και συναισθητική κατάπτωση. Χάνει την αίσθηση του χρόνου, αφού θέλει να παίζει όλο και περισσότερο, παρουσιάζει συναισθηματικές μεταπτώσεις (ευφορία – δυσφορία).

Ο κ. Βερναρδάκης άσκησε δριμεία κριτική στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. Όπως είπε «η κυβέρνηση θα κάνει οτιδήποτε για να μαζέψει τα δισ. που ορίζει το Μνημόνιο. Τη στιγμή που κόβονται ο 13ος και 14ος μισθός και απελευθερώνονται οι απολύσεις είναι σαφές ότι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων από το μνημόνιο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλες πλευρές των θεμάτων». Εκφράζει έντονη ανησυχία για επέκταση του προβλήματος του τζόγου μεταξύ των ανηλίκων, τώρα που θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες «θύλακες» τζόγου. Όχι τυχαία, στην έρευνα της V-PRC που έγινε τον περασμένο Ιούλιο -όταν ήδη συζητιόταν έντονα το νομοσχέδιο- το 77% δήλωσε ότι διαφωνεί με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εγκαταστήσει κουλοχέρηδες και φρουτάκια σε δεκάδες χιλιάδες σημεία της χώρας.