«Αυτοί που έκαψαν χθες το ΟΑΚΑ δεν ήταν χούλιγκανς. Αυτοί είναι εγκληματοειδή στοιχεία, τα οποία πηγαίνουν στο γήπεδο μόνο για να κάψουν και σε καμία περίπτωση δεν πηγαίνουν εκεί για να παρακολουθήσουν τον αγώνα», αναφέρει στο newsbeast.gr ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Πανούσης.

Και ξεκαθαρίζει: «Ακόμη όμως και να δεχτούμε ότι είναι χούλιγκαν οπαδοί μιας ομάδας τότε αυτή η ομάδα θα έπρεπε να υποβαθμιστεί στην τέταρτη κατηγορία για να συμμορφωθεί».

Ο εγκληματολόγος ξεκαθαρίζει ότι κανείς δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και ούτε παίρνει ουσιαστικές αποφάσεις για να αποφεύγονται τέτοια ακραία περιστατικά βανδαλισμών.

«Αυτά τα εγκληματοειδή στοιχεία έχουν μια οργάνωση και έχουν φροντίσει να βάλουν στους χώρους του γηπέδου μολότοφ, όπλα κλπ και κάποια στιγμή, με κάποιο σχέδιο, ανεξάρτητα με το σκορ του αγώνα, θα τα σπάσουν. Είναι τα ίδια άτομα που βρίσκεις και στους δρόμους, βρίσκεις και στις πορείες. Είναι αυτοί που έκαψαν και την Αθήνα», επισημαίνει.

Και τονίζει: «Αυτοί οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Αυτοί ανήκουν σε παρακλάδι οργανωμένου εγκλήματος. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Το αφήσαμε κι έγινε έτσι όπως αφήσαμε την Αθήνα να καεί. Αυτό είναι θέμα της Πολιτείας ώστε να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις. Φαίνεται ότι αυτό δεν τους ενδιαφέρει. Και γι’ αυτό συνεχίζουν κανονικά το πρωτάθλημα παρά το γεγονός ότι κάηκε το ΟΑΚΑ. Έτσι λοιπόν, μέσα σε αυτό το κλίμα της ατιμωρησίας και της ανομίας, φυτρώνουν εύκολα όλα αυτά τα κακοποιά στοιχεία».

Ο κ. Πανούσης πάντως αρνείται ότι πρόκειται μόνο για ανήλικους, που δημιουργούν τα επεισόδια. «Το έγκλημα δεν σημαίνει απόλυτα ποιος εκτελεί. Είναι το ποιος σχεδιάζει και ποιος διατάζει. Και αυτή η θεωρία με τους ανηλίκους που πιάνουν, είναι ένα παραμύθι».

Και καταλήγει: «Χθες έχασαν τον έλεγχο. Όπως έχει χαθεί ο έλεγχος σε όλα τα άλλα, έχει χαθεί και σε αυτό. Κανείς δεν θέλει να ξύσει πληγές αλλά κανονικά θα έπρεπε σήμερα να έχει ξηλωθεί όλη η ασφάλεια του ΟΑΚΑ. Πώς μπήκαν μέσα όλα αυτά τα πράγματα; Θα έπρεπε να σταματήσει το πρωτάθλημα. Απλά, από τη μία είναι τα παράνομα στοιχήματα και από την άλλη τα επεισόδια στους αγώνες. Γι’ αυτό σε αυτή τη χώρα γίνονται πάντα αυτά τα επεισόδια».