Έκθεση κόλαφος για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην μεταχείριση των παράνομων μεταναστών από τη Διεθνή Αμνηστία.
Σε νεότερη έκθεσή της, με τίτλο «Ελλάδα: Παράτυποι μετανάστες και αιτούντες άσυλο κρατούνται τακτικά υπό ανεπαρκείς συνθήκες», η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στη χώρα μας, ανάμεσα στους οποίους είναι και πολλά παιδιά, και για ανύπαρκτη πρόσβαση σε δικηγόρους, διερμηνείς ή γιατρούς.

«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να μεταχειρίζεται τους παράτυπους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο ως εγκληματίες», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

«Η συνήθης πρακτική είναι η κράτηση των παράτυπων μεταναστών, χωρίς να εξετάζεται αν είναι αναγκαίο αυτό το μέτρο που θα έπρεπε να αποτελεί την ύστατη επιλογή», αναφέρει διευθύντρια του προγράμματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της Διεθνούς Αμνηστίας, Νίκολα Ντάκγουορθ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κράτηση πριν την απέλαση μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες, ενώ παράλληλα η παράτυπη είσοδος και έξοδος από τη χώρα λογίζεται ως ποινικό αδίκημα. Η πλειοψηφία των δεκάδων χιλιάδων παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ελλάδα κάθε χρόνο, περνούν από τα ελληνοτουρκικά και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και προέρχονται από το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, την Παλαιστίνη, το Ιράκ και την Ερυθραία.

Οι παράνομοι μετανάστες, προσθέτει η Διεθνής Αμνηστία, δεν ενημερώνονται για τη διάρκεια της κράτησής τους ή για το μέλλον τους. Μπορεί να κρατηθούν για μεγάλα διαστήματα σε ασφυκτικά γεμάτες εγκαταστάσεις με ελλιπείς συνθήκες υγιεινής και με τους ασυνόδευτους ανήλικους να κρατούνται στους ίδιους χώρους με τους ενήλικες.

Από τις 30.000 αιτήσεις ασύλου που εξετάστηκαν το 2009 μόνο σε 36 χορηγήθηκε καθεστώς προστασίας προσφύγων, ενώ ακόμα 128 εγκρίθηκαν υπό το καθεστώς εξαρτημένης προστασίας (μέλη οικογένειας). Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι τα σχέδια των ελληνικών αρχών θα έπρεπε να περιλαμβάνουν εναλλακτικές προσεγγίσεις, όπως ανοιχτά ή ημι-ανοιχτά κέντρα για όσους καταφθάνουν στη χώρα.