Ταυτοποιήθηκε ο νεαρός άνδρας που επιτέθηκε και χτύπησε γυναίκα στο κυλικείο στην Πολυτεχνειούπολη. Η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει τα στοιχεία του δράστη και πλέον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις στο πλαίσιο της προανάκρισης και της ενδεχόμενης ποινικής διαδικασίας.
Σε βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα καταγράφεται η στιγμή της επίθεσης στην ιδιοκτήτρια του κυλικείου της σχολής Μηχανολόγων-Μηχανικών.
Επίσης σε άλλο βίντεο που δημοσίευσε ο ΑΝΤ1 φαίνεται ένας νεαρός να ρωτάει τη γυναίκα που, στη συνέχεια, δέχθηκε την επίθεση, «τι κάνεις;» με εκείνη να του λέει «φύγε». «Τι θα κάνεις;», επιμένει να ρωτά εκείνος».
«Θα το βγάλω, δεν θα μου κολλήσεις, το πληρώνω το μαγαζί», είπε στη συνέχεια.
Κάποιος ακούγεται στη συνέχεια να την ειρωνεύεται λέγοντας: «Έλα, κοίτα τι ωραίο που είναι! Γιατί δεν σου αρέσει;».
Ακολουθεί έντση με τη γυναίκα να λέει στους νεαρούς: «μην με ακουμπάς», και αυτούς να ανταπαντούν: «εσύ με ακουμπάς».
Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, μόλις λίγα 24ωρα μετά την αιματηρή συμπλοκή στη Νομική. Ομάδες κουκουλοφόρων με καλυμμένα πρόσωπα, φορώντας κράνη και κρατώντας ρόπαλα, συνεπλάκησαν μεταξύ τους εντός του εκπαιδευτικού ιδρύματος, προκαλώντας αναστάτωση στους φοιτητές που κινούνταν στο χώρο.
Σύμφωνα με καταγγελίες, κάποιοι από τους ταραξίες επιτέθηκαν στη συνέχεια στην υπεύθυνη του κυλικείου της σχολής Μηχανολόγων, την οποία χτύπησαν όταν τόλμησε να τους κάνει παρατήρηση για αφισοκόλληση. Η γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ η Αστυνομία προχώρησε άμεσα σε επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίοι είχαν τραπεί σε φυγή.
Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα, στο πλαίσιο των ερευνών.
«Οι πρυτάνεις πρέπει να σπάσουν αυγά για να λύσουν το πρόβλημα της βίας»
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, όπου δήλωσε πως από το 2019 και μετά δεν υπάρχει καμία ενεργή κατάληψη εντός πανεπιστημιακού χώρου, με τον ίδιο να τονίζει πως αυτό να οφείλεται σε νομοθετικά εργαλεία που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Όσο για τα δημόσια πανεπιστήμια, δήλωσε πως τόσο ακαδημαϊκά όσο και ερευνητικά, βρίσκονται σε υψηλές θέσεις ως προς την κατάταξη των πανεπιστημίων.
Αναφερόμενος στα επεισόδια που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως η Νομική Σχολή Αθηνών και το ΕΜΠ, είπε:
«Όπου ένας νόμος σε κάποιο σημείο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως, όσο καλός και να είναι, να μπορούμε να τον ενισχύσουμε. Θα ζητήσουμε από τα πανεπιστήμια με προτροπή του πρωθυπουργού άμεσα τα σχέδια ασφαλείας τους. Από τα 24 πανεπιστήμια σχέδια ασφαλείας έχουν καταθέσει μόνο τα 8».
«Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα σχέδιο που ο καθένας που ανήκει στην κοινότητα αυτού του χώρου να ξέρει ακόμα και σε περίπτωση φυσικού προβλήματος ποιοι είναι οι τρόποι διαφυγής, σε καταδρομικές επιχειρήσεις να μπορεί να ξέρει και η δημόσια δύναμη τι σημαίνει αυτός ο χώρος. Μία συνεργασία του πανεπιστημίου με τη δημόσια δύναμη για να υπάρχει γνώση».
«Οι πρυτάνεις είναι ακαδημαϊκά πρόσωπα, αλλά θα πρέπει να συναποφασίσουμε πως όταν αποφασίζεις να είσαι στη θέση του πρύτανη, σε τέτοιου είδους διαταράξεις να πάρεις μέτρα και να σπάσεις αυγά», σημείωσε.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας, θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες των πράξεων σε ποινικό, πειθαρχικό και αστικό επίπεδο.