Ως ιδιαίτερα σοβαρή κρίνεται από τις ελληνικές Αρχές η περίπτωση της σύλληψης του 59χρονου από τη Γεωργία που κατηγορείται για κατασκοπεία εν καιρώ ειρήνης. Ο ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα μόνιμος κάτοικος Αλεξανδρούπολης, με ελληνικά έγγραφα, αναμένεται τώρα να βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών και του ανακριτή, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 5 έως 10 ετών, επειδή φέρεται να είχε στρατολογηθεί από ρωσική υπηρεσία για να φωτογραφίσει και να βιντεοσκοπήσει κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές.

Εκτιμάται από τις Αρχές ότι πρέπει να υπάρχουν κι άλλοι Γεωργιανοί αλλά και Ρώσοι και Λευκορώσοι, οι οποίοι έχουν ελληνοποιηθεί με σκοπό να κινούνται ελεύθερα και ανεμπόδιστα στη χώρα μας, προβαίνοντας σε κινήσεις κατασκοπείας.

Τα έγγραφα ταυτοποίησης του συλληφθέντα είναι πραγματικά, κάτι που σημαίνει πως κάποια στιγμή πέρασε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους και εξασφάλισε τα χαρτιά του, οπότε κάτι αντίστοιχο κατά πάσα πιθανότητα έχουν κάνει κι άλλοι που δρουν ενάντια στα συμφέροντα της χώρας μας.

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, μήπως θα πρέπει να εξεταστούν μια σειρά από έγγραφα άλλων προσώπων που θεωρούνται ύποπτα και ενδεχομένως να έχουν ανάλογη δράση; Πηγές κάνουν λόγο πως το περιστατικό ενδεχομένως να μην είναι μεμονωμένο.

Εγείρεται θέμα εθνικής ασφάλειας

ΕΥΠ

Η αλήθεια είναι ότι εγείρεται θέμα εθνικής ασφάλειας ποικιλοτρόπως, καθώς η περιοχή της Αλεξανδρούπολης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για την επικράτειά μας, αλλά η φύλαξη της χώρας από τέτοιου είδους πρόσωπα δεν είναι ικανοποιητική. Άλλωστε η σύλληψη του 59χρονου έγινε κατόπιν ενημέρωσης των Αρχών της Λιθουανίας.

Για να οδηγηθούμε στον Γεωργιανό, έπρεπε να συλληφθεί ένας άλλος ποινικός στη Λιθουανία ο οποίος λάμβανε από τον ομογενή ελαιοχρωματιστή μέσω διαδικτυακών εφαρμογών οπτικοακουστικό υλικό από στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης που έδειχνε μετακινήσεις στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού.

Οι Λιθουανοί ενημέρωσαν την Αθήνα πως βρήκαν ύποπτα στοιχεία στο κινητό τηλέφωνο του συλληφθέντα τους και κατόπιν ενημερώθηκε και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία έφθασε με τη σειρά της στα ίχνη του ομογενή. Μάλιστα το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν κενά ασφαλείας καταδεικνύεται και από την πληροφορία ότι ο συλληφθείς στη Λιθουανία διέμενε και αυτός για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών στην Ελλάδα.

Ο 59χρονος Γεωργιανός φέρεται να διατηρούσε χαμηλό προφίλ στις κοινωνικές του συναναστροφές, ενώ κατοικούσε μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη, έχοντας την ευχέρεια να φωτογραφίζει με ευκολία υποδομές εντός του λιμανιού της πόλης, πέραν του στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Θυμίζουμε ότι από την ακριτική περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια μεταφέρεται συνεχώς εξοπλισμός από τη Δύση για το μέτωπο της Ουκρανίας.

Ο συλληφθείς, κατά την εξέταση του στην ΕΛΑΣ, υποστήριξε πως το άτομο που τον προσέγγισε και τον στρατολόγησε του ανέφερε πως μπορεί να του δίνει χρήματα για τις υπηρεσίες του.

Ο ίδιος όμως ανταπάντησε πως δεν το κάνει για τα χρήματα αλλά για τη «μαμά Ρωσία», καθώς είχε υπηρετήσει στον σοβιετικό στρατό, στη Σιβηρία.