Ο 65χρονος Κλάους, ο οποίος λάτρευε την Κρήτη και είχε αποφασίσει ότι θα έκλεινε τα μάτια του στο νησί, όταν έμαθε πλέον ότι πάσχει από καρκίνο, δεν μπορούσε να υποψιαστεί τι θα ακολουθούσε, όταν το βράδυ της 6ης Απριλίου, μία ημέρα πριν βρεθεί πεσμένος στο πάτωμα, μέσα σε μία λίμνη αίματος, άνοιγε την πόρτα σε πρόσωπο του στενού φιλικού του περιβάλλοντος.

Αν και ο «επισκέπτης» έφθασε με γάντια στα χέρια και την κουκούλα του μπουφάν στο κεφάλι, δεν υποψιάστηκε κάτι κακό. Τον προσφώνησε με την προσφιλή έκφραση που συνήθιζαν να λένε, αστειευόμενοι μεταξύ τους, οι φίλοι της παρέας. Και αυτή η έκφραση που ακούγεται να λέει καθαρά το θύμα και έχει καταγραφεί σε κάμερα ασφαλείας ήταν ένα στοιχείο-κλειδί που έμελλε, μεταξύ άλλων, να θέσει τις έρευνες της υπόθεσης σε νέα εντελώς βάση.

Στις 7 Απριλίου ο θάνατος του 65χρονου Γερμανού είχε θεωρηθεί ως αιφνίδιος, αναφέρει το Cretalive.
Ήταν ένας άνθρωπος σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου και οι ζωτικές του λειτουργίες να ήταν καλές, όμως δεν θα ήταν απίθανο να νιώσει κάποια ζάλη, με αποτέλεσμα να πέσει και να τραυματιστεί θανάσιμα.

Στην περιοχή άρχισαν να συζητιούνται διάφορα που περιέπλεκαν την υπόθεση και της έδιναν άλλη διάσταση. Η πιο σημαντική ωστόσο πληροφορία-στοιχείο που έδωσε το έναυσμα να ανοίξει νέος κύκλος έρευνας ήταν τα όσα είχε καταγράψει κάμερα ασφαλείας στην περιοχή κατοικίας του 65χρονου Γερμανού.

Το υλικό έδειχνε ότι το βράδυ του Σαββάτου, την παραμονή δηλαδή που εντοπίστηκε νεκρός, ο Κλάους είχε δεχθεί επίσκεψη από φιλικό του πρόσωπο, το οποίο όμως δεν είχε, όπως περιγράφεται, φυσιολογική συμπεριφορά. Οι κινήσεις του θεωρήθηκαν ύποπτες.

Είναι μία υπόθεση για την οποία συνεργάστηκαν υποδειγματικά και αθόρυβα ΕΛ.ΑΣ, Εισαγγελία και ιατροδικαστής. Η υπόθεση αντιμετωπίζεται επισήμως ως ανθρωποκτονία και ήδη οι αρχές έχουν προχωρήσει στην σύλληψη ενός 45χρονου από την Ιεράπετρα, όπως έχει γράψει το Cretalive, ο οποίος ανήκε στο φιλικό περιβάλλον του άτυχου Γερμανού.

Συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου για ένα μαχαίρι μέχρι να εκδοθεί το ένταλμα της ανθρωποκτονίας. Ο 45χρονος, ο οποίος επισήμως σε επίπεδο προανακριτικό φέρεται να αρνείται κάθε εμπλοκή στο θάνατο του 65χρονου, αναμένεται να οδηγηθεί την Τρίτη ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Λασιθίου, εκτιμάται ωστόσο ότι θα πάρει νέα προθεσμία.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το καλοκαίρι του 2023 ο 65χρονος Γερμανός αποφάσισε εγκατασταθεί μόνιμα στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και συγκεκριμένα στα Φέρμα. Όταν διαγνώστηκε με τον καρκίνο, αποφάσισε να γυρίσει στη Γερμανία, να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες του και να επιστρέψει για πάντα στην Κρήτη. Είχε γίνει γνωστό, σύμφωνα με πηγές ενημέρωσης, ότι είχε πουλήσει κάποιο ακίνητο και έτσι είχε οικονομίες.

Όταν πλέον η νόσος του προχώρησε αρκετά, περιόρισε τις μετακινήσεις του εκτός σπιτιού. Ιδιαίτερα από τα Χριστούγεννα και μετά ήταν σπάνιες οι έξοδοι του. Οι τέσσερις-πέντε στενοί του φίλοι ήταν εκείνοι που τον επισκέπτονταν στο σπίτι και η κοπέλα που είχε αναλάβει τη φροντίδα του και μετρούσε τις ζωτικές λειτουργίες του, σε καθημερινή βάση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 65χρονος κάθε βράδυ συνήθιζε να επικοινωνεί με τους φίλους του, με κλήσεις ή με μηνύματα, έκαναν πλάκα και τους ενημέρωνε για την κατάσταση του.

Το Σάββατο, 6 Απριλίου, η κοπέλα έφυγε από το σπίτι λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ.

Οι μετρήσεις όλες, πίεση, οξυγόνο κλπ ήταν καλές. Τότε ήταν και η τελευταία επικοινωνία με τους φίλους τους. Έκτοτε δεν έδωσε ξανά σημείο ζωής.

Ο 65χρονος βρέθηκε νεκρός την επόμενη ημέρα. Λόγω της βεβαρημένης υγείας του ο θάνατος του αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια. Κηδεύτηκε, αλλά δύο ημέρες άρχισαν οι συζητήσεις και τα ερωτηματικά. Παράλληλα στις Αρχές περιήλθε και μία κρίσιμη πληροφορία, η αξιοποίηση της οποίας οδήγησε στο υλικό που είχε καταγράψει κάμερα ασφαλείας.

Στο επίμαχο υλικό, όπως προαναφέρθηκε, καταγράφεται ότι το βράδυ του Σαββάτου το θύμα δέχθηκε επίσκεψη στο σπίτι. Είναι περίπου 20 με 25 λεπτά αφ’ ότου έχει αναχωρήσει η κοπέλα που φρόντιζε τον άτυχο Γερμανό. Ο «επισκέπτης» φοράει γάντια, μάσκα στο πρόσωπο (μπορεί να δικαιολογηθεί λόγω της επιβαλλόμενης προστασίας του 65χρονου από ιούς και κρυολογήματα) και κουκούλα από μπουφάν στο κεφάλι.

Από έναν συνδυασμό στοιχείων, αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο άτυχος Γερμανός εξέπνευσε ή τουλάχιστον έπαψε να δίνει σημεία ζωής όσο ακόμα ήταν μέσα στο σπίτι το πρόσωπο αυτό. Οι κινήσεις του «επισκέπτη», θεωρήθηκαν επίσης ύποπτες κατά την αναχώρηση και τότε αποφάσισαν να επανεξετάσουν την υπόθεση σε εντελώς διαφορετική βάση. Ήταν δεδομένο ότι ο τελευταίος άνθρωπος που είχε δει ζωντανό τον 65χρονο ήταν πρόσωπο του φιλικού του περιβάλλοντος.

Έτσι, ξεκινάει ένας πρώτος κύκλος έρευνας στο πλαίσιο του οποίου συγκεντρώνεται υλικό από κάμερες ασφαλείας, γίνεται άρση τηλεφωνικού απορρήτου, συλλέγονται πληροφορίες, λαμβάνονται καταθέσεις για τον κύκλο των προσώπων με τα οποία είχε επαφές το θύμα. Οι στενοί φίλοι του 65χρονου καλούνται ένας προς ένας για να δώσουν κατάθεση και τους επιδεικνύεται το επίμαχο βιντεοληπτικό υλικό. Ο άνδρας που καταγράφεται στο βίντεο προσομοιάζει σε 45χρονο φίλο του θύματος.

Αστυνομικοί προχωρούν μέσα στα πρώτα 24ωρα στην προσαγωγή του. Ο ίδιος φέρεται να παραδέχεται ότι γνώριζε τον 65χρονο, όμως αρνείται ότι μετέβη στο σπίτι του τη μοιραία νύχτα, ενώ φέρεται να ισχυρίζεται ότι την ημέρα εκείνη είχε πάει για ψάρεμα. Είναι ημέρα όμως που στην περιοχή επικρατούσαν ισχυρότατοι νοτιάδες και έχει ξεσπάσει η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Μαύρου Κόλυμπου, με τη γνωστή γιγαντιαία κινητοποίηση των Αρχών.

Όσο προχωρούν οι ημέρες και πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο θάνατος του 65χρονου δεν είναι πιθανότατα παθολογικός, όπως είχε φανεί στην αρχή, υποβάλλεται αίτημα εκταφής, γίνεται δεκτό από την Εισαγγελία και η εκταφή διενεργείται την Παρασκευή. Μία μέρα πριν έχει γίνει σύλληψη του 45χρονου για αυτόφωρο αδίκημα (για ένα μαχαίρι), στην πορεία εκδίδεται ένταλμα σύλληψης από την ανακρίτρια Λασιθίου για ανθρωποκτονία.

Συμπτωματικό ή όχι, πηγές ενημέρωσης ανέφεραν στο Cretalive ότι τη Δευτέρα, 8 Απριλίου, ο 45χρονος έκανε αίτηση για έκδοση διαβατηρίου.