«Είμαστε οι δημιουργοί αυτού του οργανισμού και μας απέρριψαν εντελώς, μας πέταξαν έξω από το σπίτι μας» λέει η πρώην πρόεδρος της «Κιβωτού του Κόσμου» και πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, ενάμιση χρόνο μετά την απομάκρυνσή της από την δομή.

Υπόδικοι για οικονομικά και ποινικά αδικήματα, η πρεσβυτέρα και ο πατέρας Αντώνιος ζουν πια – όπως λένε – μόνο με τον βασικό μισθό του ιερέα,  και περιμένοντας τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, φιλοξενούνται σε σπίτια φίλων.

«Τα συναισθήματά μας, καταλαβαίνετε πως μπορεί να είναι. Απογοήτευση νιώθουμε, όλη αυτήν την αδικία εις βάρος μας, όλη αυτή τη λάσπη που μας έχει πνίξει, όλο αυτό το διάστημα» λέει η πρεσβυτέρα μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την Κέλλυ Χεινοπώρου.

Η Σταματία Γεωργαντή μιλά για χρηστή διοίκηση επί δικής της προεδρίας στην ΜΚΟ της Κιβωτού, αρνείται ότι εκείνη και ο ιδρυτής της δομής χρησιμοποιούσαν χρήματα της Κιβωτού για προσωπικές τους ανάγκες και λέει ότι όταν απομακρύνθηκαν από την δομή, τα ταμειακά διαθέσιμα της Κιβωτού ήταν 13,7 εκατομμύρια ευρώ.

Όσο για τα μετρητά που βρέθηκαν σε ειδική κρυψώνα, σε χώρο της δομής, παραδέχεται ότι βρίσκονταν εκτός τραπεζικού λογαριασμού, ήταν πράγματι σε ειδική κρυψώνα, όμως  – όπως ισχυρίζεται – ήταν η ίδια που κάλεσε την Οικονομική Αστυνομία για να τα παραδώσει.

«Όταν έγιναν τα capital control εμένα με αφήσανε χωρίς χρήματα. Μετά από αυτό αποφάσισα να κρατάω ένα ποσό, το οποίο δεν κατέθεσα στην τράπεζα και εννοείται ότι έπρεπε να ήταν κάπου κρυμμένο. Μιας και δεν εμφανίστηκε κανένας από την προσωρινή διοίκηση για να μου τα ζητήσει και να πω “ορίστε, πάρτε τα” και να τα δώσω, εγώ τα είχα κάπου φυλαγμένα και ήθελα να τα πάω στη τράπεζα. Αλλά ήρθε η Οικονομική Αστυνομία και τους λέω “παιδιά, ορίστε, σας τα παραδίδω”. Δεν τα βρήκαν αυτοί εγώ τους τα παρέδωσα. Ήταν περασμένα και ήταν όλα καταγεγραμμένα στο λογιστήριό μας. Ήταν γύρω στις 300.000 ευρώ κάπου εκεί» λέει χαρακτηριστικά.

«Οι εταίροι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της Κιβωτού για να ενημερωθούν …για το σύνολο των πεπραγμένων της προσωρινής διοίκησης εδώ και 16 μήνες» λέει ο συνήγορος της πρεσβυτέρας, Σωκράτης Παπαχατζής

Την ώρα που η προσωρινή διοίκηση, στην έκθεση πεπραγμένων της μιλούσε για σημαντικές ελλείψεις σε ειδικά εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, και σε θεραπείες των παιδιών, η έκπτωτη διευθύντρια υποστηρίζει:  «Είχαμε 84 παιδαγωγούς, είχαμε 12 κοινωνικούς λειτουργούς, επίσης είχαμε πολλές συνεργασίες με ιδιώτες και κέντρα ειδικών θεραπειών. Τα έξοδα μπορεί να ήταν λίγα για αυτές τις θεραπείες, όμως εμείς είχαμε μια τεράστια γκάμα εθελοντών, οι οποίοι βοηθούσαν χωρίς να πληρώνονται»

Την 1η Απριλίου έχει προσδιοριστεί η δίκη του πατέρα Αντώνιου και επτά πρώην υπαλλήλων της Κιβωτού του Κόσμου για τα πλημμελήματα της πρόκλησης σωματικών βλαβών σε βάρος ανήλικων που φιλοξενούνταν στις δομές. Η ανάκριση αναφορικά με τις καταγγελίες περί ασέλγειας συνεχίζεται.