Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛΑΣ, ύστερα από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες πέντε μελών εγκληματικής ομάδας που διέπραττε κλοπές από οικίες ηλικιωμένων στα νότια προάστια, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Η απάτη εξαρθρώθηκε την 8 Νοεμβρίου 2023 από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Το περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δραστηριότητα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 190.000 ευρώ.

Πρόκειται για τους συλληφθέντες:

ΜΟΥΣΤΑΦΑ Κωνσταντίνο του Χρυσοβαλάντη και της Ιωάννας, γεννηθέντα την 31-10-1996,

ΜΟΥΣΤΑΦΑ Αντώνη του Χρυσοβαλάντη και της Ιωάννας, γεννηθέντα την 28-1-2002,

ΚΑΜΠΕΡΗ Χρήστο του Αποστόλου και της Χρυσής, γεννηθέντα την 6-1-1999

ΑΛΚΟ Γεώργιο του Ιωάννη και της Αρετής, γεννηθέντα την 15-3-1984

και το μη συλληφθέντα:

ΜΟΥΣΤΑΦΑ Ιωάννη του Δημητρίου και της Ειρήνης, γεννηθέντα την 6-3-1994

Επειδή οι παραπάνω αξιόποινες πράξεις προσβάλλουν το έννομο αγαθό της δημόσιας τάξης, η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί αφενός στην διερεύνηση, ανίχνευση ή δίωξη όμοιας φύσης εγκλημάτων που έχουν τελεστεί από τους κατηγορούμενους σε βάρος και άλλων θυμάτων και για την αποτροπή απειλής της δημόσιας ασφάλειας σε σχέση με τα παραπάνω εγκλήματα και αφετέρου στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από τέτοιες αξιόποινες πράξεις, αναφέρει η ΕΛΑΣ.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-9692920 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Ο τρόπος δράσης τους

Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2023, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από οικίες ηλικιωμένων σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων Αττικής.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της συμμορίας κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες, αναζητούσαν οικίες όπου διέμεναν ηλικιωμένα άτομα που ενδεχομένως να πείθονταν από τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσε η συμμορία προκειμένου να εισβάλλει στις οικίες τους και με τη μέθοδο της απασχόλησης να ολοκληρώσουν την εγκληματικές τους πράξεις.

Όταν τους εντόπιζαν, χτυπούσαν τα κουδούνια των σπιτιών, υποδυόμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ή τους συντηρητές ανελκυστήρων οι οποίοι τους επισκέπτονται δήθεν για διαρροή ρεύματος ή βλάβης του ασανσέρ.

Όταν οι παθόντες πείθονταν για την ιδιότητα τους και οι κατηγορούμενοι κατάφερναν να εισέλθουν εντός των οικιών, ένα μέλος αναλάμβανε την απασχόληση του παθόντος, αποπροσανατολίζοντας τον με διάφορες προφάσεις (έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ή οικιακών συσκευών), ώστε τα υπόλοιπα μέλη με γρήγορες και μεθοδευμένες κινήσεις να ερευνήσουν τους χώρους και να αφαιρέσουν κοσμήματα και χρηματικά ποσά.

Σε άλλες περιπτώσεις ακολουθούσαν ηλικιωμένους κατά την επιστροφή στις οικίες τους, προσεγγίζοντας τους με ανάλογο τρόπο δράσης.

Χαρακτηριστικό της πειθούς των προφάσεων που χρησιμοποιούσαν τα μέλη συνιστά το γεγονός ότι σε μία περίπτωση έπεισαν παθόντα να συγκεντρώσει ο ίδιος χρηματικά ποσά και κοσμήματα σε αλουμινόχαρτο, ώστε να τα «προστατεύσουν» από τις επικείμενες εργασίες και στη συνέχεια τα αφαιρούσαν.

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 9 περιπτώσεις κλοπών σε Άλιμο, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη και Βάρκιζα.