Ο σκληροτράχηλος πολεμιστής Γουίλιαμ Γουάλας

Ο εθνικός ήρωας της Σκοτίας αποκαλύπτεται...


ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
10:18
16/01/2014
Ο σκληροτράχηλος πολεμιστής Γουίλιαμ Γουάλας
12
loading

Ο μαχητής της ελευθερίας, ο ηγέτης της σκοτσέζικης αντίστασης στην πρώτη περίοδο του μακροχρόνιου αγώνα της χώρας για ανεξαρτησία από τον βρετανικό ζυγό, θα άνοιγε με τη ζωή του και τον μαρτυρικό του θάνατο τον δρόμο για την πετυχημένη έκβαση της επιχείρησης.

Ο σκοτσέζος ευπατρίδης και ιππότης θα γινόταν σύμβολο της προσπάθειας ενός έθνους για αυτοδιάθεση και θα απαθανατιζόταν μια για πάντα στη συλλογική μνήμη του λαού.

Οι νίκες που μέτρησε κατά των βρετανικών στρατευμάτων τον μεταμόρφωσαν στον Νο 1 εχθρό του καθεστώτος και όταν θα έχανε την τελική μάχη τον Ιούλιο του 1298, οι περιπέτειές του δεν θα είχαν τέλος.

Συνελήφθη και παραδόθηκε στον βασιλιά Εδουάρδο Α' της Αγγλίας, ο οποίος έβαλε να τον κρεμάσουν, να τον βασανίσουν και να διαμελίσουν το σώμα του, στέλνοντάς τον μεμιάς στην αθανασία.

Ο μύθος του συνεχίζει να ζει και να λειτουργεί ως φάρος κάθε αγώνα για ανεξαρτησία από ξένες δυνάμεις...

Η επανάσταση αρχίζει

Γεννημένος γύρω στο 1270 ως γιος σκοτσέζου γαιοκτήμονα, ο Γουάλας μεγάλωσε σε μια εποχή ειρήνης και οικονομικής σταθερότητας. Η οικογένεια είχε ουαλική καταγωγή, κι αυτό είναι το μόνο σίγουρο για την ιστορία της φαμίλιας των κατώτερων ευγενών. Για τα παιδικά χρόνια του Γουίλιαμ δεν είναι τίποτα γνωστό. Ξέρουμε όμως ότι οι προσπάθειές του να απελευθερώσει τη χώρα του από τη βρετανική ηγεμονία ξεκίνησαν μόλις έναν χρόνο μετά την υποτέλεια της Σκοτίας στον βρετανικό θρόνο. Ο Γουάλας ήταν 27 ετών.

Το 1296 λοιπόν ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Α' ανάγκασε τον ηγεμόνα της Σκοτίας Τζον ντε Μπάλιολ να δηλώσει την υποτέλειά του στο βρετανικό στέμμα. Κι όταν εκείνος αρνήθηκε και συμμάχησε με τους Γάλλους εναντίον του, ο άγγλος μονάρχης επιτέθηκε με τα στρατεύματά του στα σκοτσέζικα κάστρα, υφαρπάζοντας τον θρόνο, φυλακίζοντας τον Μπάλιολ και αναγκάζοντας τους ευγενείς της χώρας να δηλώσουν την υποταγή τους στο στέμμα.

Ήταν ώρα για τον Γουάλας να ορθώσει το ανάστημά του: τον Μάιο του 1297 ξεκίνησε η σκοτσέζικη αντίσταση, με τον Γουίλιαμ και 30 ακόμα ευγενείς να επιτίθενται στη σκοτσέζικη πόλη Λανάρκ και να σκοτώνουν τον βρετανό φρούραρχο ως αντίποινα.

Ο Γουάλας οργανώνει κατόπιν το σκοτσέζικο αντάρτικο με ντόπιους ιππότες και χωρικούς και σύντομα ξεκινά επιδρομές σε όλα τα αγγλικά φρούρια της Νότιας Σκοτίας: μεγάλες πόλεις όπως η Αμπερντίν, Περθ και Γλασκόβη περιέρχονται στα ανεξάρτητα σκοτσέζικα χέρια, με τον Γουάλας να κρεμά τους άγγλους διοικητές και να βρίσκει καταφύγιο στα γειτονικά δάση: ο ανταρτοπόλεμός του πετύχαινε εκπληκτικά αποτελέσματα...

Πρώτες σημαντικές νίκες

Οι ασταμάτητες επιδρομές του Γουάλας και του στρατού του στα οχυρά των Άγγλων δεν θα έμεναν χωρίς απάντηση: στις 11 Σεπτεμβρίου 1297 τα βρετανικά στρατεύματα κινήθηκαν εναντίον του, με την τελική μάχη να λαμβάνει χώρα στον ποταμό Φορθ (Μάχη του Στέρλινγκ).

Παρά το γεγονός ότι οι αγγλικές δυνάμεις υπερείχαν αριθμητικά, έπρεπε να περάσουν τη στενή γέφυρα του Στέρλινγκ για να αναμετρηθούν με τους σκοτσέζους αντάρτες, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε στρατηγικά ο Γουάλας και κατέσφαξε τον αγγλικό στρατό καθώς περνούσε το στενό πέρασμα, μετρώντας μια συντριπτική -αν και απίθανη αρχικά- νίκη!

Ο Γουάλας κατέλαβε κατόπιν ανενόχλητος το Κάστρο του Στέρλινγκ και η Σκοτία ήταν έτσι -έστω και για λίγο- ελεύθερη από τον άγγλο κατακτητή, καθώς ο πολυάριθμος στρατός τους είχε αποδεκατιστεί! Ο Εδουάρδος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο από το να βλέπει με αποτροπιασμό τον Νο 1 εχθρό του να συνεχίζει την εκστρατεία του χωρίς ουσιαστική αντίσταση. Τον Οκτώβριο ο Γουάλας εισβάλει στη Βόρεια Αγγλία ρημάζοντας κάστρα και ερημώνοντας πόλεις, με τις αντισυμβατικές και βίαιες μεθόδους του να φανατίζουν τους Βρετανούς ακόμα περισσότερο.

Μετά τη νικηφόρα εκστρατεία του στη Βόρεια Αγγλία, ο Γουάλας επιστρέφει στη Σκοτία τον Δεκέμβριο του 1297, όπου χρίζεται ιππότης και ορίζεται διοικητής των σκοτσέζικων στρατευμάτων, εκτελώντας ταυτοχρόνως χρέη ηγεμόνα, καθώς ο σκοτσέζος βασιλιάς ήταν εκθρονισμένος.

Το βρετανικό στέμμα αντεπιτίθεται

Τον Ιούλιο του 1298 ο Εδουάρδος ήταν και πάλι έτοιμος να επιτεθεί στη Σκοτία. Στις 22 Ιουλίου, οι δυνάμεις του Γουάλας έχασαν στη Μάχη του Φάλκιρκ, μετρώντας τεράστιες απώλειες. Η ταπεινωτική ήττα κηλίδωσε το άψογο στρατιωτικό μητρώο του σκοτσέζου πολέμαρχου, ο οποίος δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί από διοικητής.

Αφού κατάφερε να γλιτώσει από την αιματοβαμμένη ήττα, ο Γουάλας υπηρέτησε την επανάσταση από νέα -διπλωματική- θέση: το 1299 θα τον βρει στη Γαλλία ως απεσταλμένο της Σκοτίας με έργο να πείσει τον βασιλιά να υποστηρίξει τη σκοτσέζικη εξέγερση. Ο Γουάλας πήρε μέρος σε γαλλικές αποστολές κατά των Βρετανών και κατάφερε, έστω και για σύντομο διάστημα, να πείσει τον Φίλιππο Δ' της Γαλλίας να συνδράμει τον αγώνα τους, ενώ για τις διπλωματικές ανάγκες βρέθηκε ακόμα και στη Ρώμη.

Τα πράγματα ωστόσο δεν θα ευοδώνονταν: οι Γάλλοι στράφηκαν κατά των Σκοτσέζων, αφού οι ευγενείς της χώρας συνθηκολόγησαν με τους Άγγλους και αναγνώρισαν τελικά τον Εδουάρδο ως βασιλιά τους το 1304, ματαιώνοντας έτσι την αποστολή του Γουάλας στη Γαλλία...

Σύλληψη και εκτέλεση

Απρόθυμος να συμβιβαστεί και επαναστάτης ως το τέλος, ο Γουίλιαμ Γουάλας επιστρέφει στη Σκοτία αρνούμενος να υποταγεί στον Εδουάρδο. Οι άντρες του άγγλου μονάρχη τον αναζητούν παντού, ήταν όμως σκοτσέζος ευγενής αυτός που τον πρόδωσε, με τον ίδιο να συλλαμβάνεται στις 5 Αυγούστου 1305 κοντά στη Γλασκόβη. Αφού μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, κατηγορήθηκε για προδοσία στο στέμμα και καταδικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε θάνατο.

Στις 23 Αυγούστου 1305 τον έβγαλαν από τα μπουντρούμια του Πύργου του Λονδίνου, τον περιέφεραν γυμνό πάνω σε άλογο στους δρόμους της πόλης και κατόπιν ξεκίνησε το μαρτύριο: τον υπέβαλαν σε πνιγμό, τον κρέμασαν και λίγο πριν πεθάνει τον αποδέσμευσαν από την αγχόνη, βγάζοντάς του τα σπλάχνα και καίγοντάς τα μπροστά του, πριν τελικά τον αποκεφαλίσουν. Κατόπιν τον διαμέλισαν στα τέσσερα και παλούκωσαν το κεφάλι του στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Τα αποτρόπαια βασανιστήρια ωστόσο που υπέστη ο Γουάλας είχαν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από το μήνυμα του τρόμου που θέλησε να περάσει ο Εδουάρδος στους Σκοτσέζους: το μαρτύριό του θεωρήθηκε σύμβολο της μάχης για ανεξαρτησία και οι προσπάθειες για αποτίναξη του βρετανικού ζυγού έμελλε να ξαναρχίσουν αμέσως μετά τον θάνατο του ηγέτη της επανάστασης!

Η Σκοτία κέρδισε την ανεξαρτησία της 50 περίπου χρόνια μετά τη φρικιαστική εκτέλεση του Γουάλας, ο οποίος θεωρείται έκτοτε -και δικαίως- ως ένας από τους μεγαλύτερους εθνικούς ήρωες της χώρας...

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar Ρωμ

  Βασικά, όπως όλες σχεδόν οι Χολιγουντιανές ταινίες, "σκίζουν" την πραγματική Ιστορία για χάριν του (αμερικανικού) κοινού...
  - Ο Γουάλας δεν ήταν "φτωχός αγρότης" αλλά ευγενής. Δύσκολα ένας απλός αγρότης θα μπορούσε να συσπυρώσει γύρω του απλό λαό, για να πολεμήσει (είχε κάποιο κύρος, εννοώ, πρωτού ξεκινήσει τον Α' Απελευθερωτικό Πόλεμο)
  - Ο Γουάλας δεν πολεμούσε "βαμμένος" άλα-Πίκτης (αρχαίος Σκοτσέζος), ουδείς φυσικά Σκοτσέζος φορούσε "κιλτ" φούστα (μετά από κάμποσους αιώνες εμφανίστηκε κι έγινε "σήμα-κατατεθέν" των Σκοτσέζικων φατριών-"κλανς"), ενώ φυσικά ο Γουάλας πολεμούσε ως ιππότης, σιδερόφρακτα ντυμένος, με πλήρη εξάρτηση/πανοπλία - βέβαια, είχε όντως το διάσημο "Κλέιμορ" μακρύ σπαθί του.
  - Η πρώτη τεράστια νίκη του, στην Μάχη του Ποταμού Φορθ (Γέφυρα Στίρλινγκ), επέτυχε διότι πολύ απλά (που δεν το έδειξε ο Μελ Γκίμπσον) οι Άγγλοι καθιστέρησαν για τις "διαπραγματεύσεις" και ΔΕΝ πέρασαν την γέφυρα του ποταμού εγκαίρων, οπότε ο Γουάλας παρέταξε τις λιγοστές δυνάμεις του εκατέρωθεν της εισόδου της γέφυρας (προς αυτούς), οπότε η μεγάλη αγγλική στρατιά έπρεπε να διασχίσει την πολύ στενή γεφυρούλα (άρα, μέτωπο ολίγων ανδρών) και με το που έβγαιναν στην όχθη τους κατέσφαζαν από δεξιά κι αριστερά οι Σκοτσέζοι!
  - "Πήραν το αίμα τους πίσω" οι Σκοτσέζοι υπό τον Γουάλας και αιματοκύλισαν την Βόρεια Αγγλία, κάτι που δεν έδειξε ο Γουάλας (έκαναν μέγιστες ακρότητες και φρικαλεότητες).

 2. avatar M.L Gore

  Στην παγκόσμια ιστορία δεν λευτερώθηκε ποτέ κανένας λαός , χωρίς να υπάρξουν πάντα κάποιοι οι οποίοι έβαλαν τα συμφέροντά τους πολύ πιο κάτω από την λευτεριά του ίδιου του λαού τους ........

 3. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

  Το σωτήριο έτος 2014 οι λιγοστοί πατριώτες της Ελλάδας πολεμήσαν σαν Έλληνες ποιητές και κέρδισαν την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τους. (Μακάρι να μην ήταν όνειρο).

 4. avatar Ανδρεας

  Μωρέ τώρα που θα κάνουν δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση από Μ Βρεττανία, να δείτε ουρλιαχτά και ο Φαρατζ κι ο άλλος στο Κοινοβούλιο!
  Ξυπνάνε οι λαοί πλέον και κοιτούν την εθνική τους ρίζα! Σε μια Ευρώπη , όπου υπάρχει κοινό νόμισμα και αγορά, αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΟΙΝΟΣ ΛΑΟΣ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ θα δούμε και άλλα πολλά τέτοια!

 5. avatar giannis

  Οι άπληστοι ευγενείς συμπατριώτες του τον πρόδωσαν. Υπάρχουν και υποψίες για τον Ρόμπερτ Μπρους.

  1. avatar G

   Ο Ρόμπερτ Μπρούς ήταν ο μεγαλύτερος ήρωας της Σκωτίας.

 6. avatar sailor

  τα βασανιστήρια αυτά είναι ένδειξη του ¨πολιτισμού" τους....!!!

 7. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

  Πλησιαζει και η μεγαλη επετειος 700 ετων απο την επικη νικη των Σκωτσεζων στο Μπανοκμπερν . Και μαλλον θα γινει και δημοψηφισμα με την ευκαιρια της επετειου για αποσχιση της Σκωτιας απο το Ηνωμενο Βασιλειο. Ελπιζω να επικρατησει η λογικη και οχι ο εθνικισμος και να εχουν φασαριες και διαδηλωσεις και ανοησιες. Δε θα γινει η αποσχιση λογικα αφου το ποσοστο Σκωτσεζων που την επιθυμουν ειναι κατω απο 40%. Το αν συμφερει οικονομικα τη Σκωτια η αποσχιση ειναι μεγαλη κουβεντα και εχουν χυθει τονοι μελανης... Πιστευω οτι στη σημερινη εποχη οικονομικης αβεβαιοτητας και μεγαλης πτωσης του βιοτικου επιπεδου στις ανεπτυγμενες χωρες , δεν ειναι σοφη κινηση. Προσωρινα τουλαχιστον

  1. avatar G

   Αξίζει να ειπωθεί ότι οι Άγγλοι υπερτερούσαν αριθμητικά 3-1.

 8. avatar Social Distortion

  Έλα κομμουνιστή, πες μας μέσα απο την Μαρξιστική θεώρηση τις Ιστορίας οτι ήταν ταξική επανάσταση και οτι ο Γουάλας ήταν ένας πραγματικός μπολσεβίκος και πρόδρομος του Τσε Γκεβάρα αλλά τον συκοφάντησαν τα αγγλικά καπιταλόσκυλα μέσω των μανατζαρέων των εκδοτικών οίκων.

  1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

   Εκτιθεσαι... αυτο ακριβως εγινε. τα σκωτσεζικα καπιταλοσκυλα της εποχης (οι ευγενεις) τον πουλησαν γιατι φοβηθηκαν μη χασουν τα προνομιακια που τους ειχε παραχωρησει το αγγλικο στεμα.... Με τον ιδιο τροπο ξεπουλανε τωρα τη πατριδα σου οι πολιτκοι και τα καπιταλοσκυλα στις πολυεθνικες και τα φαντς και εσυ σα καλο προβατακι κατηγορεις τη κυρα γκολφω την δημοτικη υπαλληλο και τον δασκαλακο... και η επανασταση του γουαλας ηταν λαικη ξεσηκωθηκαν οι μαζες και οι ρακενδυτοι αγροτες.... μετα στον επομενο πολεμο ενωθηκε τελικα ολη η σκωτια ,πλουσιοι και φωτχοι υπο τον Ρομπερτ Μπρους (αφου φυσικα προηγηθηκε εμφυλια συρραξη κατα την οποια τα καπιταλοσκυλα (μα ποιοι αλλοι θα ηταν) πολεμησαν για το σκωτσεζικο στεμα. Οποτε δε χρειαζεται να αναλυσω τιποτα. Τα ειπες μια χαρα μονος σου. Σιγα σιγα βλεπω σε κανω ανθρωπο βλεπω

   1. avatar Social Distortion

    Ο ίδιος λόγος ακριβώς που δεν περάσατε απο τον σοσιαλισμό στο κομμουνισμό. Δεν ήθελαν να παραδώσουν την εξουσία οι σοσιαλοκομμουνιστές. Το ξέχασες? Αλλά αυτού δεν τους βρίζεις επειδή όλα κατ εσε ήταν .... υπέροχα στην ΕΣΣΔ....
    Όπως είπε και ο Λένιν, δώστε μας ένα παιδί 8 χρονών και θα γίνει μπολσεβίκος για πάντα.
    Τα παράπονά σου στον πατέρα σου που σου διάβαζε τον Ριζοσπάστη αντί για τον Αίσωπο...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει