«Τόσα χρόνια στον τόπο μας είχαμε πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Τόσοι υπουργοί πέρασαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, όμως μόνο ο κ. Μητσοτάκης ήρθε και την θέσπισε. Γιατί; Γιατί όταν έχεις έναν κλειστό αριθμό ανθρώπων που θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια, και έχεις αυτή τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, το εάν θα γράψεις 8 ή εάν θα γράψεις 12, είναι απολύτως εξαρτώμενο από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Ήρθε λοιπόν ο κύριος Μητσοτάκης και η κυρία Κεραμέως και έβαλαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής, για δύο λόγους: για να μειωθεί τεχνηέντως ο αριθμός των εισακτέων, και άρα να μειωθούν οι απαιτούμενες δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στα δημόσια πανεπιστήμια, και για να αβγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο ντιμπέιτ.

Και πρόσθεσε: «Αυτό εγώ θεωρώ ότι είναι ανήθικο. Εάν θέλεις μείωσε τους εισακτέους ευθέως, όχι εμμέσως, λέγοντας μάλιστα ότι θες να αυξήσεις το γνωστικό επίπεδο των παιδιών που περνάνε στα πανεπιστήμια. Εμείς λοιπόν το λέμε εδώ και τρία χρόνια ότι θα πρέπει να καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Λέμε λοιπόν ότι εάν την επομένη των εκλογών έχουμε μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής και το Σεπτέμβριο θα περάσουν 20.000 περισσότερα παιδιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα αναζωογονηθούν τα περιφερειακά μας πανεπιστήμια, που έχουμε δεκάδες τμήματα που απειλούνται με κλείσιμο γιατί δεν έχουμε παιδιά σε αυτά.

Ερωτηθείς ποιο πολιτικό πρόσωπο αποτελεί για τον ίδιο σημείο αναφοράς μεταξύ στον Παπανδρέου, τον Φλωράκη και τον Κύρκο, υπογράμμισε πως «από τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες, κάποτε λέγανε ότι ο Παπανδρέου έκλεψε τα συνθήματα της Αριστεράς. Σήμερα με κατηγορούν εμένα ότι κλέβω συνθήματα. Οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις έχουν συνθήματα που γίνονται επίκαιρα όταν η ζωή τα κάνει επίκαιρα. Και σήμερα γίνονται ξανά επίκαιρα γιατί η Δεξιά του κύριο Μητσοτάκη τα κάνει επίκαιρα. Αυτό που μπορεί να σώσει τον λαό είναι η ενότητα».