Επιβεβλημένη θεωρήθηκε από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η επιστροφή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του νομού Χανίων ενόψει των προσεχών εθνικών εκλογών. Στην Κουμουνδούρου «αποκρυπτογραφούν» τις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών οι οποίες μπορεί να κάνουν αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χαμογελούν αλλά υπάρχουν και δεδομένα που προκαλούν προβληματισμό. Ειδικότερα, υπάρχει ικανοποίηση από το γεγονός ότι η δημοσκοπική ψαλίδα που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία όχι απλώς έχει κλείσει σημαντικά, αλλά πλέον βρίσκεται στο όριο του στατιστικού λάθους, δηλαδή κάτω από το 3%. Και μπορεί αυτό να προκαλεί χαμόγελα, ωστόσο στον αντίποδα γίνεται αντιληπτό από τα ποσοστά που δίνουν οι σφυγμομετρήσεις σε κάθε κόμμα πως μπορεί μεν να χάνει ποσοστιαίες μονάδες η Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν τις καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως πάνε σε άλλα κόμματα ή στη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Μάλιστα διαπιστώνεται πως αυξάνονται μεταξύ άλλων τα ποσοστά του ΜέΡΑ25, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στην Κουμουνδούρου αφού αυτοί οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ εάν επέστρεφε σε μια πιο αριστερή ρητορική σε σχέση με την κεντροαριστερή ρότα που έχει χαράξει. Εδώ έρχεται να διαδραματίσει ρόλο ο Παύλος Πολάκης. Ο Κρητικός πολιτικός χρησιμοποιεί μια καταγγελτική ρητορική κατά στελεχών της κυβέρνησης και του συστήματος με την οποία μια πολύ μεγάλη μερίδα των πολιτών διαφωνεί κάθετα, ωστόσο «κεντρίζει το ενδιαφέρον ψηφοφόρων που θέλουν έναν πολιτικό από τον χώρο της Αριστεράς που να τα χώνει» όπως τονίζει στέλεχος που βρίσκεται κοντά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Με άλλα λόγια ο κ. Πολάκης με το ύφος και τη μορφή κριτικής που κάνει, μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι θα μεταπηδήσουν στο κόμμα Βαρουφάκη ή σε άλλους σχηματισμούς με παραπλήσια ιδεολογία. Ωστόσο αυτό ενέχει και κινδύνους καθώς ο συγκεκριμένος βουλευτής λειτουργεί ενίοτε ανεξέλεγκτα και μια ανάρτησή του στα social media μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο κόμμα, όπως έγινε μετά την καταδικαστική απόφαση για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, που βγήκε ο κ. Πολάκης και στράφηκε κατά δημοσιογράφων και δικαστικών.

Η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του Σαββάτου ανέφερε μεταξύ άλλων πως «για να κερδίσουμε τις εκλογές δεν αρκεί να έχουμε στόχο να πείσουμε μόνο τα εκλογικά μας ακροατήρια και να αβγατίζουμε τους υποστηριχτές μας από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. Για να κερδίσουμε τις εκλογές, πρέπει να κερδίσουμε και αυτούς που στέκονται κριτικά απέναντί μας. Και ο κόσμος αυτός δεν πείθεται ούτε με κραυγές ούτε με τοξικότητα, αλλά με επιχειρήματα και νηφάλιο πολιτικό λόγο».

Τα περί κραυγών και τοξικότητας όμως μάλλον δεν τα συνυπολόγισε ο κ. Πολάκης που μετά την επιστροφή του στα ψηφοδέλτια όχι μόνο προέβη σε ανάρτηση που σημείωνε με νόημα «σιγά μην τους κάναμε το χατήρι» (σ.σ. να μείνει εκτός εκλογικής μάχης), αλλά στράφηκε ακολούθως και κατά του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου ο οποίος σχολίασε μετά την επισημοποίηση της επιστροφής του βουλευτή Χανίων στις εκλογικές λίστες, στο Twitter, πως «ο Πολάκης ζήτησε συγνώμη ΜΟΝΟ από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, για να ξαναμπεί στο ψηφοδέλτιο και να μη χάσει τη βουλευτική ασυλία. Ξέρει ότι έρχονται μηνύσεις και αγωγές για την άθλια στοχοποίηση δημοσιογράφων και δικαστών που διέπραξε και την οποία επαναλαμβάνει στην επιστολή του».

Ο βουλευτής τού έγραψε από κάτω: «Περιμένω. ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ!!! Ζητήστε συγγνώμη από το λαό για αυτά που κάνετε 13 χρόνια ως “δημοσιογράφοι” και μετά τα ξαναλέμε…», με τον δημοσιογράφο να αναφέρει ότι καταφεύγει πλέον στη Δικαιοσύνη. «Θα τα πούμε στη δικαιοσύνη! Αμετανόητος… Προσχηματική συγνώμη για τα μάτια της κομματικής ηγεσίας και για τη βουλευτική ασυλία και αποζημίωση!» έγραψε.