Με έμμεσο τρόπο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε οριστικά τέλος στα σενάρια που ήθελαν τις εθνικές εκλογές να διεξάγονται στις 9 Απριλίου, λέγοντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται πλούσιο νομοθετικό έργο με περίπου 10 νομοσχέδια, χωρίς να αναφερθεί σε αυτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποια από τα σχέδια νόμου που αναμένεται να έρθουν τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή κρίνονται ως προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθούν τα διόλου ευκαταφρόνητα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είναι αυτά του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τηλεματική και την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων.

Αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πάντως, το νομοσχέδιο περί μεταμοσχεύσεων και σύστασης νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων» Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» καθώς και αυτό για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία, τα οποία συζητούνται στις αρμόδιες Επιτροπές. Στη φάση της επεξεργασίας είναι επίσης το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις.

Επί της ουσίας πρόκειται για τρία νομοσχέδια σε ένα άνω των 350 σελίδων όπου μεταξύ άλλων μεταφέρει κρίσιμες αρμοδιότητες ελεγκτικών και κυρωτικών αρμοδιοτήτων που αφορούν το νερό, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ενώ μεταφέρεται η εποπτεία της ΕΥΔΑΠ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα έως τις 14 του μηνός θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό τον τίτλο «Κώδικας Μετανάστευσης», που προβαίνει σε μια σειρά αλλαγών όσον αφορά το πλαίσιο εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση δύο νομοσχεδίων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με διατάξεις για τη λειτουργία των εποπτευόμενων φορέων και άλλες διατάξεις της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών και για «την ανάπτυξη, τις υποδομές και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού».

Τέλος, αναμένεται από την πλευρά της κυβέρνησης μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που άπτονται των εξαγγελιών οικονομικής ανακούφισης σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού όπως είναι οι νέες ρυθμίσεις χρεών και οι προβλέψεις για το αγροτικό πετρέλαιο, ενώ θα έρθουν στη Βουλή και διατάξεις που συνδέονται άμεσα με την τραγωδία των Τεμπών, όπως για παράδειγμα η αυστηροποίηση των διατάξεων περί παρακώλυσης συγκοινωνιών, κυρίως στους σιδηροδρόμους.