Την πρώτη τους αναμέτρηση, το πρώτο τους ντιμπέιτ ενόψει των εκλογών έχουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου. Το ντιμπέιτ γίνεται σε δυο μέρη.

Στο ερώτημα αν είναι δίκαιο να συγκριθεί μια κυβέρνηση με μνημόνιο με μια κυβέρνηση εκτός εποπτείας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε: Κληθήκαμε να κυβερνήσουμε μέσα σε τρεις κρίσεις όπου η χώρα άντεξε αλλά και προχώρησε μπροστά. Οι πολίτες εμπεδώνουν είπε τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολλά λάθη όπως είπε και αναφέρθηκε στις ψευδαισθήσεις που είχαν και πολλά άλλα. Για τα επιδόματα που δίνονται τα οποία επέκρινε η ΝΔ στο παρελθόν ο κ. Οικονόμου είπε ότι είναι από το μέρισμα ανάπτυξης.

Η κα Τσαπανίδου στο ερώτημα τι προτείνει για τους πλειστηριασμούς τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε απάντησε: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προστατεύσει την πρώτη κατοικία. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το παραδέχθηκε στην Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε δικλείδες ασφαλείας. Ο πτωχευτικός νόμος της ΝΔ άλλαξε πλήρως το πεδίο και άνοιξε τον δρόμο για να βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα σπίτια. Ζητούμε ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Να μην υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες. Θα παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Στο ερώτημα για ποιον λόγο ένας 17χρονος να ψηφίσει τη ΝΔ ο κ. Οικονόμου απάντησε μεταξύ άλλων: Γιατί αξίζει και δικαιούται να ζει σε μια ευημερούσα χώρα για να διεκδικήσει τα όνειρά του και στις επενδύσεις που κάνουν οι γονείς του. Εμείς, αποδίδουμε βιβλιοθήκες στους φοιτητές και όχι στέκια και φοιτητικές εστίες. Θα υπάρχουν πολιτικές για να συνδεθεί το πανεπιστήμιο με ξένα ιδρύματα. Έχουμε φέρει το πρώτο ένσημο και ψηφιοποιούμε το κράτος. Έρχονται ξένες εταιρείες που φέρνουν καλύτερες θέσεις εργασίας.

Για το αν έπεσε άπλετο φως στην υπόθεση των υποκλοπών ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και απάντησε μεταξύ άλλων: «Η υπόθεση των υποκλοπών ήταν δυσάρεστη και δοκίμασε τις αντοχές όλων μας. Βγήκαμε μπροστά, αναλήφθηκε προσωπική και πολιτική ευθύνη. Είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος και όχι η δημιουργία εντυπώσεων.

Η αντιπολίτευση επιδιώκει άλλα πράγματα. Θυμηθείτε όταν παλαιότερα εργαλειοποιήθηκαν οι θεσμοί. Να θυμηθούμε την υπόθεση της κας Σαββαΐδου. Τα 10 πολιτικά πρόσωπα της Novartis που τα κρέμασαν στα μανταλάκια; Η δημοκρατία έχει κανόνες και πρέπει να γίνονται σεβαστοί, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου.

Για την αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή η κα Τσαπανίδου μίλησε μεταξύ άλλων για κίνηση υψηλού συμβολισμού για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν συνέβαινε αλλού αυτό η κυβέρνηση θα είχε πέσει την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ενότητα που οι δυο εκπρόσωποι έκαναν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον η κα Τσαπανίδου αμφισβήτησε τα έργα που γίνονται με τον κ. Οικονόμου να απαντά: Για να δείτε τι συμβαίνει ανάπτυξη στην πράξη θα σας συνοδεύσω στα έργα που είναι σε εξέλιξη. Εδώ και καιρό επιχειρείται ένας αχταρμάς. Με μπέρδεμα υποθέσεων με ανθρωποφαγία και κανιβαλισμό. Η κυβέρνηση δεν κρύβει τίποτα κάτω από το χαλί. Με την ψηφιοποίηση του κράτους εκμηδενίζουμε την διαφθορά. Θύμησε τις υποθέσεις Γεροβασίλη και Φλαμπουράρη.

Ο κ. Οικονόμου ρώτησε την κα Τσαπανίδου αν θα γκρεμίσει τον φράχτη στον Έβρο ο ΣΥΡΙΖΑ με την κα Τσαπανίδου να απαντά: Δίνετε μια εικόνα στον κόσμο ότι εμείς αφήνουμε την Ελλάδα ασύδοτη. Και φράχτης υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ και φύλαξη των συνόρων. Και διαχειριστήκαμε μια κατάσταση αδιανόητη. Είχαν περάσει μεγάλοι σε αριθμό μετανάστες. Φυσικά και θα προστατεύσουμε την χώρα. Ούτε φράχτες θα γκρεμίσουμε ούτε τίποτα. Θα συζητήσουμε όμως και με την Ευρώπη. Θα την βάλουμε παίκτη σε αυτό. Δεν θα αφήσουμε την Ευρώπη να πετάει χαρταετό.

Για το πόσο κοντά είναι στην κοινωνία η κυβέρνηση ο κ. Οικονόμου είπε: To 39% του ελληνικού λαού ψήφισε ΝΔ και σε αυτούς τους ανθρώπους λογοδοτούμε. Γι’ αυτούς είναι οι πολιτική. Η διαφορά με με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι η κανονικότητα για την αριστερά δεν είναι καλό πράγμα. Ο πρωθυπουργός είναι ανάμεσα στην κοινωνία. Θύμισε το πρώτο ένσημο, τον εμβολιασμό για όλους, το ψηφιακό κράτος με το gov.gr το 112. Θωρακίσαμε την χώρα και εμπεδώσαμε αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Δεν αποξενωθήκαμε ποτέ στην θητεία μας από τους πολίτες, είπε ο κ. Οικονόμου.

Γιατί να σας ξαναψηφίσουν οι αριστεροί ψηφοφόροι, ρωτήθηκε η κα Τσαπανίδου. «Να μας ξαναψηφίσουν γιατί είδαν το αποτέλεσμα μέσα στα μνημόνια. Παραλάβαμε μια χώρα διαλυμένη. Είχαμε βαρύτατες υποχρεώσεις στην πλάτη μας. Δεν είχαν γίνει πράγματα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Φέραμε αποτέλεσμα και προστατεύσαμε τους ευάλωτους. Υπήρχε πρόσβαση παντού και στην υγεία και στην παιδεία για όλους», είπε μεταξύ άλλων.

Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόδωσε τις ιδέες του και πως τώρα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αγκαλια΄ζει την μεσαία τάξη. Είμαστε κοντά τους και όχι μόνο στους ισχυρούς όπως είναι η ΝΔ.

Για το ενδεχόμενο συνεργασιών ο κ. Οικονόμου είπε ότι μόνο οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι η προϋπόθεση για να αντιμετωπίσει η χώρα τις προκλήσεις που έρχονται. «Φανταστείτε τι μπορεί να πετύχει η χώρα χωρίς τις κρίσεις. Θα έχουμε κοσμογονία επενδύσεων. Να μην χαθεί η ευκαιρία. Να μην είναι υπονομευμένη η κυβέρνηση. Με ατέρμονες εσωτερικές διαβουλεύσεις και χωρις πρόταση και χωρίς κοστολόγηση. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι η ΝΔ στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής η ΝΔ δεν θα πετύχει αυτοδυναμία. Η χώρα χρειάζεται σταθερή και ομοιογενή κυβέρνηση».

Η κα Τσαπανίδου ρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών. «Ακούσατε ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος; Ακούσατε ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει κάτι τέτοιο; Αστειεύεστε; Μου κάνει εντύπωση η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να θέσει ένα τέτοιο θέμα», είπε και έκανε αναφορά στις εταιρείες που επηρεάζουν την κοινή γνώμη.

Για το ενδεχόμενο συνεργασιών ο κ. Οικονόμου είπε: «H ΝΔ θα επιδιώξει να συγκροτήσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν είναι το γινάτι μας αλλά μόνο έτσι θα πάει ο τόπος μπροστά. Θα το επιδιώξουμε από την πρώτη κάλπη. Με σεβασμό στους πολίτες. Θα ζητήσουμε από τον κόσμο να μας συγκρίνει. Η δική μας σύγκριση δεν είναι η ανεπάρκεια των άλλων. Είπε η κα Τσαπανίδου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε τους πολίτες. 17 φορές μείωσε τις συντάξεις. Ο κόσμος καλπάζει και η Ελλάδα έχει την δυνατότητα την επόμενη 4ετια να συγκλίνει με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αυτό δεν επιτυγχάνεται χωρίς σταθερές κυβερνήσεις».

Για το αν θα συγκροτηθεί κυβέρνηση ηττημένων ή αν θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ η κα Τσαπανίδου ειδικά για ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με ΝΔμίλησε για χαοτικές διαφορές. «Η ΝΔ είναι με τους λίγους και ενδιαφέρεται για τους ευάλωτους μόνο μοιράζοντας κουπόνια. Αν είμαστε δεύτερο κόμμα δεν θα μπορούμε να κάνουμε εκ των πραγμάτων κυβέρνηση δεν βγαίνουν τα κουκιά. Θα είμαστε κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες τις κανονικές».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε νωρίτερα για ταξική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση ο κ. Οικονόμου είπε : «Ο πρωθυπουργός δεν έχει πει ότι θα κάνουμε εκλογές μέχρι να πάρουμε αυτοδυναμία. Εχει ενδιαφέρον να σχολιάσει κανείς αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι λουστράρει την φυσιογνωμία του. Πόσο ταξικό είναι να βρίσκουν μισθό και δωρο οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας; Πόσο ταξικό είναι να παίρνουμε τα υπερκέρδη από τα διυλιστήρια και να τα αποδίδουμε στους πολίτες, διερωτήθηκε.

Προς το τέλος της «αναμέτρησης» ο κ. Οικονόμου μίλησε για τα 15 χρόνια του κ. Τσίπρα στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ συγκρίνοντάς τον μάλιστα με χώρες όπως η Ρωσία και η Λευκορωσία. «Έχετε ένα αρχηγό 15 χρόνια δεν έχει αλλάξει η ηγετική σας ομαδα δεν έχετε κάνει αποτίμηση γιατί ο κόσμος σας αποδοκίμασε; Αναρωτιέμαι σε έναν κόσμο που άλλαξε δεν σας προβληματίζει που ο ΣΥΡΙΖΑ μένει ίδιος; Η κα Τσαπανίδου απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει και έφερε ως αποτέλεσμα τ ψηφοδέλτια που ανακοινώθηκαν. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική δολοφονία του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ λες και η ιστορία της Ελλάδας άρχισε το 2015 είπε.

Σο τέλος της συζήτησης ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του ότι δεν μπορεί να συμπεριφερθεί θεσμικά αφού είχε αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης κάποιον που δικάζεται στο ειδικό δικαστήριο και υπουργό Τύπου που επίσης είναι υπόδικος στο ειδικό δικαστήριο. «Ο πρωθυπουργός που κρέμασε στα μανταλάκια 10 πολιτικούς του αντιπάλους χωρίς στοιχεία. Θα μπορούσε να δώσει μια απάντηση ο κ.Τσίπρας για το ποια είναι τα ρυπαρά δίκτυα που δίνουν στοιχεία στην αξιωματικη αντιπολιτευση Γι’ αυτό σας είπα ότι είναι ίδιος και απαράλλαχτος με το χθες», κατέληξε.