O Guardian αποκάλυψε τη δράση ομάδα που προσπαθούσε μέσω hacking και παραπληροφόρησης να αναμειχθεί στις εκλογές σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου, με σκοπό να τις χειραγωγήσει. 

Μάλιστα η λεγόμενη «Team Jorge», όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, φέρεται να είχε «παράρτημα» και στην Ελλάδα.

Η ομάδα διευθύνεται από τον Tal Hanan, έναν 50χρονο πρώην πράκτορα των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, ο οποίος εργάζεται πλέον ιδιωτικά χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Jorge», και φαίνεται να εργάζεται κάτω από το ραντάρ σε εκλογές σε διάφορες χώρες για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Η δράση τους αποκαλύφθηκε έπειτα από συνεργασία δημοσιογράφων, ενώ μυστικό υλικό και έγγραφα διέρρευσαν στον Guardian που αναφέρει ότι ο Hanan δεν απάντησε σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες και τις μεθόδους της ομάδας Jorge, αλλά δήλωσε: «Αρνούμαι κάθε παράβαση».

Πώς δρούσε η Team Jorge

Η έρευνα αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η παραπληροφόρηση αποτελεί όπλο της ομάδας του Ισραηλινού., η οποία λειτουργεί μια ιδιωτική υπηρεσία που προσφέρεται για να παρεμβαίνει κρυφά στις εκλογές χωρίς να αφήνει ίχνη.

Ο Hanan είπε στους δημοσιογράφους που παρίσταναν τους πιθανούς πελάτες, ότι οι υπηρεσίες του, τις οποίες άλλοι περιγράφουν ως «μαύρες επιχειρήσεις», ήταν διαθέσιμες σε υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές εκστρατείες και ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη. Είπε ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Μία από τις βασικές υπηρεσίες της Team Jorge είναι ένα εξελιγμένο πακέτο λογισμικού, το Advanced Impact Media Solutions ή Aims.

Ελέγχει έναν τεράστιο στρατό χιλιάδων ψεύτικων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Twitter, το LinkedIn, το Facebook, το Telegram, το Gmail, το Instagram και το YouTube. Ορισμένα άβαταρ διαθέτουν ακόμη και λογαριασμούς Amazon με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin και λογαριασμούς Airbnb.

Ο Hanan ισχυρίστηκε: «Τώρα συμμετέχουμε σε μία εκλογική αναμέτρηση στην Αφρική … Έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα Εμιράτα… Ακολουθείτε τα στοιχεία. Έχουμε ολοκληρώσει 33 εκστρατείες προεδρικού επιπέδου, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχείς». Αργότερα, δήλωσε ότι εμπλέκεται σε δύο «μεγάλα έργα» στις ΗΠΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν ασχολείται άμεσα με την αμερικανική πολιτική.

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία σκοτεινή δύναμη δεν μπορεί να ακυρώσει τη θέληση των πολιτών για δικαιοσύνη και πολιτική αλλαγή

Σύριζα

«Καμιά σκοτεινή παρέμβαση δεν μπορεί να ακυρώσει τη θέληση των Ελλήνων πολιτών για Δικαιοσύνη και την πολιτική αλλαγή που έρχεται», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του με αφορμή σημερινό δημοσίευμα του Guardian που, όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, «αποκαλύπτει τη δράση ομάδας Ισραηλινών συμβούλων, της “Team Jorge”, η οποία είχε επιδοθεί σε συντονισμένη χειραγώγηση εκλογικών διαδικασιών σε 30 χώρες».

Αναφέρει ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «μετά την αποκάλυψη για τη συνεργασία της Majoritas με τη ΝΔ το 2019 για τη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος, σήμερα αποκαλύπτεται ότι και η “Team Jarge” διαθέτει ομάδα κρούσης στην Ελλάδα». Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «το κυβερνητικό σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ρίχνει βαριά τη σκιά του στη δημόσια ζωή» και ότι «η είσοδος της χώρας σε προεκλογική περίοδο κάνει ακόμα πιο άμεση την ανάγκη για εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να διερευνηθούν οι αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου στην πτυχή που αφορά στην χώρα μας».

ΝΔ: Οι πολίτες δεν χειραγωγούνται από την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ

Τα γραφεία της ΝΔ

«Οι Έλληνες πολίτες δεν χειραγωγούνται, ούτε από τα fake news, ούτε από την προπαγάνδα της Κουμουνδούρου! Ξέρουν πολύ καλά και το ποιον και το γιατί τον ψηφίζουν ή τον αποδοκιμάζουν και θα δώσουν την ηχηρή απάντησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες!» τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωση της απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το άρθρο του Guardian.

Η ΝΔ κάνει λόγο για διαστρέβλωση του άρθρου και μυθεύματα και επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ «συνεχίζει την απέλπιδα προσπάθεια διαχείρισης της επερχόμενης ήττας του, φτάνοντας στο σημείο να διαστρεβλώσει άρθρο του Guardian για να φτιάξει μυθεύματα που διαψεύδονται από άλλο σημερινό άρθρο του ίδιου του Guardian για το ίδιο θέμα!»

Όπως τονίζει η ΝΔ όχι μόνο δεν γίνεται πουθενά σύνδεση με προσπάθεια εκλογικής χειραγώγησης για λογαριασμό της κυβέρνησης «στο άρθρο που διαστρεβλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντίθετα ο ίδιος ο Guardian μιλάει για εταιρείες που αξιοποιούν διαδικτυακά εργαλεία και στρατηγικές για εμπορικές διαφορές!»