Μήνυμα συστράτευσης και εκλογικής ετοιμότητας έστειλε στην κομματική του βάση αλλά και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού του κυβερνώντος κόμματος στο Μοσχάτο.

Ο γαλάζιος εκλογικός μηχανισμός όπως και οι πολίτες έμαθαν χθες από τα χείλη του ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο και οι δεύτερες 4 με 5 εβδομάδες μετά.

Στη σύσκεψη ξεδιπλώθηκε το πρόγραμμα περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι τις κάλπες και, σύμφωνα με κομματικές πηγές, η απόφαση που ελήφθη είναι να βρίσκεται μια εβδομάδα εντός Αττικής και μια εκτός του λεκανοπεδίου.

Όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός, το βάρος όλο πρέπει να δοθεί στην πρώτη κάλπη, καθώς το αποτέλεσμά της θα κρίνει το νικητή της δεύτερης.

Έτσι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ αυστηρό καθώς όπως σημείωσε απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματός του ο κ. Μητσοτάκης, «το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών είναι αυτό το οποίο θα καθορίσει τελικά τις εξελίξεις και θέλουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα τόσο ισχυρό που να μην αμφισβητείται καθ οποιοδήποτε τρόπο η δυνατότητά μας να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αυτός είναι ο στόχος».

Κανένας εφησυχασμός

Μια από τις μεγαλύτερες παγίδες είναι ο εφησυχασμός και για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους κομματικούς του επιτελείς να μην παρασυρθούν από την αλαζονεία, καθώς οι εκλογές κερδίζονται όταν έχει καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος. Παρότρυνε άπαντες : Να μην προεξοφλήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας στους πολίτες και ψηφοφόρους καθώς έτσι το κόμμα γίνεται ακόμα πιο αξιόπιστο.

Μάλιστα, προειδοποίησε για την πόλωση και την τοξικότητα που θα καλλιεργήσει ακόμα πιο έντονα η αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι την κάλπη. «Θα έχουμε αναταράξεις, θα έχουμε μεγάλη τοξικότητα απέναντί μας. Κι αυτό γιατί στο έργο μας κανείς δεν μπορεί να μάς αντιπαρατεθεί. Επίσης, δεν έχουν πει τίποτα για το τι θα κάνουν την επόμενη τετραετία γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να μιλήσουν και να παρουσιάσουν ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη σύσκεψη έγινε αναφορά και στις δημοσκοπήσεις αλλά υπογραμμίστηκε ότι η καλύτερη σφυγμομέτρηση είναι η επαφή με τον κόσμο, η παρουσίαση του κυβερνητικού έργου και η καλλιέργεια της εικόνας ότι η ΝΔ αποτελεί εχέγγυο συνέπειας, συνέχειας, σταθερότητας αλλά και αξιοπιστίας.

Έτοιμο το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Τις επόμενες ημέρες θα φτάσει στη Βουλή φωτογραφική νομοθετική διάταξη, η οποία θα βάζει τέλος στις όποιες βλέψεις του καταδικασθέντος μέλους της Χρυσής Αυγής για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές και να μπει στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη την οποία έχουν επεξεργαστεί ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης θα προβλέπει ότι δεν θα γίνεται ανακήρυξη κομμάτων πίσω από τα οποία υποκρύπτονται στελέχη εγκληματικών οργανώσεων.

Έτσι, το αποκαλούμενο και «μόρφωμα» Κασιδιάρη θα βρει ισχυρό ανάχωμα στην προσπάθεια του άλλοτε ηγετικού στελέχους να μπει ξανά στη Βουλή και να θυμίσει άλλες σκοτεινές εποχές.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι έχουν ήδη ενημερωθεί και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα και ανάμεσα σε αυτά που προβλέπει θα είναι και η περίπτωση που εμφανιστεί ως εκπρόσωπος του κόμματος αχυράνθρωπος, αλλά με το ίδιο ονοματεπώνυμο.

Έτσι, το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο και ανακηρύσσει τους συνδυασμούς που μετέχουν στις εκλογές θα κρίνει, με βάση τη νέα διάταξη, αν το κόμμα «υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος». Θα αναζητεί την αληθινή και όχι την εικονική ηγεσίας του κόμματος. Αν υπάρχουν αμφιβολίες τότε θα παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.