Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που πριν από περίπου δύο χρόνια χαρακτήριζε «γελοία» υιοθετεί τώρα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος αναφορικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατέθεσε στο Κοινοβούλιο πρόταση νόμου, ζητώντας να μην προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα της Επικράτειας, υποστηρίζοντας πως οι εκτός Ελλάδας διαμένοντες δεν έχουν δικαίωμα να καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας μας.

Η Ελληνική Λύση μέσω της πρότασης νόμου ζητά τη δημιουργία ξεχωριστών «εκλογικών περιφερειών Εξωτερικού» για την διενέργεια παράλληλης εκλογικής διαδικασίας, ώστε το αποτέλεσμα των ομογενών να μην επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Κάτι αντίστοιχο είχε καταθέσει ως πρόταση και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το 2021, αλλά είχε θεωρηθεί ότι δεν συνάδει με τις επιταγές του Συντάγματος, καθώς παραβιάζει την αρχή της ισοτιμίας της ψήφου.

Μάλιστα εκείνη την περίοδο ο κ. Βελόπουλος είχε μιλήσει στη Βουλή και είχε πει πως: «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει η ψήφος των ομογενών να προσμετράται μόνο, λέει, σε τέσσερις περιφέρειες και όχι στην επικράτεια. Τι πιο γελοίο από αυτό ως επιχείρημα; Δηλαδή, πώς θα γίνει αυτό; Πώς γίνεται αυτό; Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Είναι απίστευτα αυτά που ζητούν οι άνθρωποι. Αλλά, ξέρετε τι γίνεται; Όταν δεν έχεις μπούσουλα, όταν δεν έχεις επιχειρήματα και όταν άγεσαι και φέρεσαι από δηλώσεις της κ. Τζάκρη, πας μία από εδώ, λέει ο κ. Τσίπρας: «Θα είμαστε εδώ για την ψήφο των ομογενών, όλοι» και είναι μόνο ο κ. Κατρούγκαλος, αντιλαμβάνεστε για τι κόμμα μιλάμε τώρα». Ανάλογη πρόταση καταθέτει σήμερα η Ελληνική Λύση.