Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προβεί σε δημόσια δήλωση γύρω στις 21:00, μόλις δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, σημαίνει πως έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα όσον αφορά την ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας και ο ίδιος θα επιδιώξει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές 25 Ιουνίου ή 2 Ιουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφέρει ότι οι πολίτες τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της ανανέωσης της λαϊκής εντολής προς το πρόσωπό του, δίνοντας μάλιστα ένα ποσοστό το οποίο προσεγγίζει αυτό του Ιουλίου 2019 που τότε η Νέα Δημοκρατία είχε λάβει 39,85%. Το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής δίνει τη δυνατότητα στο κόμμα θα σχηματίσει πολύ πιο εύκολα αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Μητσοτάκης αύριο, μόλις λάβει την πρώτη από τις τρεις διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναμένεται να την επιστρέψει κατευθείαν, ώστε να επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις. Βάσει των εκτιμώμενων εδρών, η μόνη περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας σήμερα το βράδυ θα ήταν μόνο αυτή μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν θα δοκιμάσει να την επιδιώξει καν, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται σε λίγη ώρα στην ανάγκη εκ νέου προσφυγής στις κάλπες.

Αποτελέσματα – Εκλογές 2023: Παρακολουθήστε εδώ λεπτό προς λεπτό τη ροή των αποτελεσμάτων