Το εφιαλτικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι μια κοφτερή τομή οδύνης στο χρόνο. Ορίζει επώδυνα ένα «πριν» και ένα «μετά». Αυτό το «μετά» καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τώρα ως Πολιτεία, ως πολιτική και ως κοινωνία. Το πλήγμα που επήλθε στην ήδη σοβαρά τραυματισμένη σχέση Πολίτη – Πολιτείας, Πολίτη – Πολιτικής είναι μεγάλο. Χειρότερα, είναι σωρευτικό.

Οφείλουμε λοιπόν ως εκφραστές και μέλη της πολιτικής τάξης να σπεύσουμε. Να σπεύσουμε για να μη γίνει αυτό το τραύμα εμπιστοσύνης των πολιτών, ιδίως στη νέα γενιά, βαθύ και αθεράπευτο. Να μη γίνει η σημερινή απόσταση, αγεφύρωτο χάσμα με μόνον κερδισμένο τα καραδοκούντα άκρα, την αδιαφορία και την αποστροφή από την πολιτική ως θεμελιώδη δημοκρατική λειτουργία. Μπροστά σε αυτά τα ζοφερά ενδεχόμενα οι επικείμενες εκλογές αποκτούν καθοριστική σημασία για την επόμενη μέρα. Στις λίγες εβδομάδες που απομένουν μέχρι την κορυφαία ώρα του πολίτη, η πολιτική και οι πολιτικοί οφείλουμε να κινηθούμε με γνώμονα τρεις λέξεις: ενσυναίσθηση, αποτελεσματικότητα και κυρίως, δικαιοσύνη.

Ενσυναίσθηση. Να αφουγκραστούμε την βοή των γεγονότων. Να ακούσουμε με προσοχή τον κόσμο, να ερμηνεύσουμε σωστά και να πράξουμε σωστά. Να μεταβάλλουμε συμπεριφορές. Να πορευθούμε σεμνά και ταπεινά. Να θυμηθούμε ξανά ότι η πολιτική δεν έχει μόνον διαχειριστική αποστολή για την επίλυση προβλημάτων και παραγωγή συγκεκριμένου έργου. Έχει και έναν πολύ σοβαρό, ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, παιδευτικό ρόλο.
Οφείλει δηλαδή ή ίδια η πολιτική να παράγει παράδειγμα συμπεριφοράς για τους πολίτες. Είναι απαραίτητο για να μείνουν οι πολίτες συμμέτοχοι στα κοινά. Για να μην μας γυρίσουν την πλάτη, επιλέγοντας άλλους, αντισυστημικούς και ακραίους δρόμους

Αποτελεσματικότητα. Να κερδίσει το στοίχημα η Κυβέρνηση και να γίνουν πράξη εκείνα που ανακοινώθηκαν για την άμεση αναβάθμιση και τα απαραίτητα εκσυγχρονιστικά βήματα στη λειτουργία των ελληνικών σιδηροδρόμων. Πάνω απ’ όλα δε οφείλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της μέγιστης ασφάλειας στη λειτουργία τους.

Δικαιοσύνη. Όχι θεωρητικά και αφηρημένα. Όχι σαν πονηρό «προοδευτικό» πολιτικό σύνθημα προς άγραν «προοδευτικών» ψήφων. Δικαιοσύνη εφαρμοσμένη, χειροπιαστή. Ορατή από την κοινωνία.

Επομένως το πραγματικό πολιτικό δίλημμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης δεν επιδέχεται αμφισβήτηση: Σταθερότητα και στιβαρή διακυβέρνηση ή κυβερνητική αστάθεια και αβεβαιότητα;

Μπροστά ή πίσω;

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της αβεβαιότητας. Ούτε της επιστροφής στο παρελθόν, στα έργα και στις ημέρες μιας ασυνάρτητης αριστεράς.

Η Ελλάδα πρέπει και θα βαδίσει μπροστά!

  • Γιώργος Κουμουτσάκος, Βουλευτής ΝΔ Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής