Πηγαίνοντας προς τις εκλογές, τα κόμματα που κυβέρνησαν και επιδιώκουν να ξανακυβερνήσουν, δηλαδή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι διάφοροι πρόθυμοι, θέτουν στον λαό με εκβιαστικό τρόπο το ζήτημα της «σταθερότητας». Φυσικά, το κάθε κόμμα υποστηρίζει ότι η ψήφος στο ίδιο αποτελεί εγγύηση για αυτό. Η «σταθερότητα» για την οποία μιλούν είναι σταθερότητα στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, συνεπώς η μεγαλύτερη αστάθεια για τον λαό, για το εισόδημά του, τα δικαιώματά του, την ίδια του τη ζωή.

Σταθερότητα για τον λαό, από την άλλη, σημαίνει να ξέρει τι του ξημερώνει, να μην έχει το άγχος της επιβίωσης, οι νέοι άνθρωποι να ξέρουν ότι μετά τις σπουδές τους θα έχουν δουλειά και στέγη. Αυτά, όλες οι κυβερνήσεις που υπηρετούν αυτό το σάπιο σύστημα, τα κέρδη των λίγων του τα έχουν στερήσει και θα συνεχίσουν να του τα στερούν. Άρα, όσον αφορά τις εκλογές και κυρίως την επόμενη μέρα, σταθερότητα για τον λαό σημαίνει να έχει στο πλάι του, στήριγμα στον αγώνα του ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, τη δύναμη που σταθερά και αταλάντευτα «τα δίνει όλα» για την υπεράσπιση του δίκιου του, μέσα και έξω από τη Βουλή, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που είναι δεδομένη και μετά τις εκλογές, όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, παλεύοντας ταυτόχρονα να ανοίξει ο δρόμος για την συνολική ανατροπή της.

Γιατί λέμε, όμως, ότι η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι δεδομένη; Γιατί, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, παρά τους τσακωμούς για δευτερεύοντα ζητήματα και για το «ποιος« και το «πώς» θα κυβερνήσει, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν στα «μεγάλα». Αυτά δεν τα λέει μόνο το ΚΚΕ. Το είπε πολύ εύγλωττα και ο – εμπειρότατος σε τέτοια ζητήματα – Ευ. Βενιζέλος, έχοντας στο πλάι του εκπροσώπους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ποια είναι αυτά τα «μεγάλα»; Είναι, για παράδειγμα, το Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ, αυτό το νέο υπερμνημόνιο για τους λαούς της Ευρώπης, που καλούνται να πληρώσουν τα προαπαιτούμενα του, με τις άγριες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στην υγεία, την παιδεία κ.α. Είναι τα «ματωμένα υπερπλεονάσματα» που τώρα επιστρέφουν. Είναι το κυνήγι της περιβόητης «επενδυτικής βαθμίδας», που όμως, έχει ως προϋπόθεση να συνεχίσει να υποφέρει ο λαός. Είναι η επικίνδυνη, αναβαθμισμένη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, τα σχέδια για τις διευθετήσεις στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα και σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που για όλα αυτά δεν ακούμε σχεδόν τίποτα στην κατά τα άλλα «τοξική» προεκλογική τους αντιπαράθεση.

Αυτές οι στρατηγικές συγκλίσεις μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων αποδεικνύονται και από τα πεπραγμένα τους είτε σαν κυβέρνηση είτε σαν αντιπολίτευση. Άλλωστε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα βρήκαν και συγκυβέρνησαν και με γραμματέα τότε του ΠΑΣΟΚ τον σημερινό αρχηγό του, τον Ανδρουλάκη. Ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη μια χαρά τα βρήκαν και κυβέρνησαν με τον ακροδεξιό Καμένο.

Κατά τη χρονική περίοδο 2015-2019 η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν σημαντικά νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσαν την εδραίωση των μνημονιακών μέτρων, την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή μας. Στις ψηφοφορίες στη Βουλή από το 2019 ως σήμερα, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 70% των νόμων που έφερε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% των νόμων. Φτάσαμε το σημείο οι ίδιοι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ να παρομοιάζουν το πρόγραμμά του με το πρόγραμμα της ΝΔ επί Καραμανλή και να είναι απλά Δευτέρα…

Το ΚΚΕ αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη να είναι μπροστά στους αγώνες, για να πάρουμε ανάσες ανακούφισης, να παρεμποδίσουμε, να καθυστερήσουμε, να ανατρέψουμε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, να έχουμε νέες κατακτήσεις. Αλλά, κυρίως, για να συνειδητοποιήσει ο λαός τη μεγάλη δύναμη που έχει για να καθορίσει τις εξελίξεις προς όφελός του. Για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές και ανατροπές μέσα από τη σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης και το εχθρικό κράτος, για να βρεθεί ο λαός στο τιμόνι της εξουσίας.

Στις 21 Μαΐου, ο λαός μας μπορεί να κάνει την έκπληξη. Μπορεί από τώρα να «κάψει» τα σενάρια που εξυφαίνονται, να ακυρώσει τα κάλπικα, τα εκβιαστικά διλήμματα, να βάλει εμπόδια στην όποια κυβέρνηση προκύψει, να την καταστήσει και από την κάλπη όσο πιο αδύναμη γίνεται. Να δώσει πολύ μεγαλύτερη δύναμη στο ΚΚΕ, δύναμη που δεν θα κατατεθεί την επόμενη μέρα σε κανένα αντιλαϊκό σενάριο, αλλά θα επιστρέψει μόνο στον ίδιο.

  • Μανώλης Συντυχάκης, Βουλευτής Ηρακλείου ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος