Λιγότερο από ένας μήνας για τις εκλογές. Αν πιστέψουμε τη ζωντανή επαφή μας με την κοινωνία, το αποτέλεσμα έχει ήδη κριθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει μια διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους.

Εδώ απλά να σημειώσω ότι είχε υποεκτιμηθεί η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 (πήραμε 4-5% παραπάνω από ότι προέβλεπαν οι πλέον αισιόδοξοι), είχε υποεκτιμηθεί στην Κύπρο ο υποψήφιος που στηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ (τον είχαν για 3ο, βγήκε 2ος πολύ κοντά στον 1ο), είχε υπερεκτιμηθεί στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ο κ. Λοβέρδος κ.λπ

Υπάρχει κάτι κοινό σε όλα αυτά; Ναι! Το ότι δεν αξιολογούνται σωστά στις δημοσκοπήσεις αυτοί που σε επίπεδο κοινωνίας «έχουν σφίξει τα δόντια» και περιμένουν… Είναι αυτοί που το 2019 είτε δεν πήγαν να ψηφίσουν (κυρίως προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ), είτε ψήφισαν τη τελευταία στιγμή δίνοντας μας «μια ακόμα ευκαιρία».

Είναι αυτοί που είναι «αόρατοι» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ορατοί και αποφασισμένοι όταν νοιώθουν ότι προκαλούνται (συλλαλητήρια για να μην υπάρξει συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών, συλλαλητήρια για να μείνει δημόσιο αγαθό το νερό κ.λπ.).

Είναι κυρίως νέοι, μορφωμένοι, πολιτικοποιημένοι αλλά χωρίς κομματική ένταξη, νοιώθουν αριστεροί και αντισυστημικοί, είναι απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα και αποδέχονται (με κριτική διάθεση) αυτό που ονομάζουμε «δημοκρατία δυτικού τύπου». Και είναι πολλοί!

Σε όλους αυτούς, σε όλους εσάς, έχουμε κάτι να πούμε:

  • Το 2015-2019 η βασική εντολή που λάβαμε από τον ελληνικό λαό ήταν να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Και αυτό κάναμε. Ήμασταν όμως αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε πολιτικές με τις οποίες δεν συμφωνούσαμε, αλλά αποτελούσαν δεσμεύσεις που μας είχαν κληροδοτήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις που χρεωκόπησαν την Ελλάδα.
  • Επομένως τώρα θα είναι η πρώτη φορά, η πρώτη ευκαιρία που ζητάμε για να εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα.
  • Εμείς έχουμε παρουσιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα, το οποίο είναι ρεαλιστικό, αναπτυξιακό, δίκαιο και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών. Ένα πρόγραμμα που θα το χαρακτηρίζαμε ιδεολογικά και πολιτικά «ευρύχωρο» για να μπορέσει να «χωρέσει» συγκλίσεις με κάθε αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική παράταξη.
  • Ταυτόχρονα εμείς νομοθετήσαμε την απλή αναλογική ως απόδειξη για το ότι θέλουμε ισότιμες συνεργασίες με όσους δέχονται να συνεργαστούμε σε ένα κοινό πρόγραμμα. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ. Ότι αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές, αυτές θα γίνουν με το «ενισχυμένο-καλπονοθευτικό» σύστημα που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το οποίο ευνοεί μόνο το πρώτο κόμμα, επομένως θα «συμπιέσει» ιδιαίτερα τα ποσοστά και τις έδρες όλων των λεγόμενων μικρών κομμάτων…

Καλούμε τους πολίτες να αξιολογήσουν την τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την δική μας τετραετία, τα προγράμματα που έχουμε καταθέσει, αλλά και τα πρόσωπα που θα κληθούν να διαχειριστούν τις τύχες του τόπου για την επόμενη τετραετία.

Εμείς είμαστε σίγουροι ότι αν οι πολίτες προβούν σε νηφάλια αξιολόγηση όλων αυτών θα μας δώσουν μια άνετη πρωτιά από τις 21 Μαΐου για να πετύχουμε τη συγκρότηση μια ευρείας κυβέρνησης. Καταλαβαίνουμε ότι οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί της απερχόμενης κυβέρνησης ήδη επιδιώκουν «να θολώσουν τα νερά» για να μην γίνει μια ψύχραιμη συζήτηση και αποτίμηση αποτελεσμάτων, προγραμμάτων και προσώπων.

Πιστεύω όμως ότι όλοι αυτοί οι «αόρατοι», οι πολίτες με τα «σφιγμένα δόντια», ξέρουν καλά τι δεν θέλουν. Αυτό, είναι η σημερινή κυβέρνηση! Εμείς κάνουμε και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να τους πείσουμε να μας ψηφίσουν, να μας εμπιστευτούν, να τους δικαιώσουμε.

Ξέρουμε ότι είναι καχύποπτοι, επιφυλακτικοί, ίσως πιστεύουν ότι «όλοι είναι ίδιοι». Μόνο που αυτό δεν ισχύει και θέλουμε μια ευκαιρία για να το αποδείξουμε και πάλι.

Άλλωστε οι εκλογές μας δίνουν την ευκαιρία να επιλέξουμε από όσους δηλώνουν την παρουσία τους, το πρόγραμμά τους, τα πρόσωπα που απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια.

Εμείς προτείνουμε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σκεφτείτε το…

  • Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νότιου Τομέα Β3’ Αθήνας