Θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο θέτει ξανά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. O επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο A Haber στις διαφορές που δεν έχουν επιλυθεί με την Ελλάδα και μάλιστα είπε ότι «δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί, αλλά να πάμε όλα τα θέματα στο διεθνές δικαστήριο».

«Στο Αιγαίο υπάρχει το ζήτημα των νησιών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, υπάρχουν οι παραβιάσεις που έχω αναφερθεί και πριν. Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου που για τα 6 μίλια διεκδικούν τα 10 μίλια. Υπάρχουν κάποιες δηλώσεις που αναφέρουν την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Όλα αυτά τα θέματα είναι ζητήματα διαφορών που δεν επιλύονται εδώ και πολλά χρόνια.

Θα πάμε σε διεθνές δικαστήριο. Για να συμβεί όμως αυτό, Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσουν. Και δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί πρέπει να πάμε όλα τα θέματα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη.

«Όσο δεν λύνουμε τα θέματα αυτά, θα υπάρχει ενδιάμεσα μια θετική ατμόσφαιρα, αλλά μετά θα υπάρχει κάποια παραβίαση, μετά κάποια αερομαχία, ένταση στους αιθέρες και ίσως και κάποιο ατύχημα. Δηλαδή όλα μπορούν να συμβούν και αυτή η θετική ατμόσφαιρα να εξαφανιστεί σύντομα. Πρέπει να αποφασίσουμε πως θα τα επιλύσουμε. Θα κάνουμε διαβούλευση για κάθε θέμα χωριστά; Κατά την άποψη μου πρέπει να τα συζητήσουμε όλα ως πακέτο. Διότι αν λύσουμε το ένα θέμα, στο άλλο θα συνεχιστεί η ένταση», πρόσθεσε.