Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη προχώρησε η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. «Τυχεροί» είναι τρεις κατηγορίες. Συγκεκριμένα, οι «αδικημένοι» συνταξιούχοι που δεν έλαβαν καμία οικονομική ενίσχυση λόγω της προσωπικής διαφοράς, οι αγρότες καθώς θα υπάρξει, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και οι συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι  τηρούσαν τις τρέχουσες υποχρεώσεις ή τις ρυθμίσεις τους ακόμα και μέσα στην πανδημία, αλλά δεν κατάφεραν α ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και δημιούργησαν νέες οφειλές την τελευταία διετία.

Πρόκειται για τα νέα μέτρα στήριξης που «επιτρέπει ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί από την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», καθώς πλέον υπάρχει «καλύτερη εικόνα για τον προϋπολογισμό του 2023», όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα στήριξης περιλαμβάνουν ρυθμίσεις για νέες και παλαιές οφειλές, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023 και ένα έκτακτο εφάπαξ κλιμακωτό επίδομα από 200 έως 300 ευρώ για τους συνταξιούχους που «αδικήθηκαν» και δεν έλαβαν καμία αύξηση.