Σε διαρκή επικοινωνία μέσα από διπλωματικά και επιχειρησιακά κανάλια με την Τουρκία βρίσκεται η κυβέρνηση, προκειμένου να συνδράμει αποτελεσματικά τις αρχές στη γείτονα να διαχειριστούν τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να τονίζει ότι η χώρα μας «θα κάνει ό,τι χρειαστεί».

Πρόσθεσε δε: «Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό. Οι Τούρκοι και Σύροι πολίτες αντιμετωπίζουν μια τραγωδία και τιμώντας τον ανθρωπισμό που επιδεικνύει διαχρονικά η χώρα μας, οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό τους και αυτό κάνουμε».

Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη για το εάν η στάση αυτή φέρνει πιο κοντά διπλωματικά τις δύο χώρες απάντησε: «Θα κάνουμε αυτό που επιβάλλει το ανθρωπιστικό μας καθήκον. Η χώρα μας επιδιώκει τη σταθερότητα και είναι ανυποχώρητη στα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η Ελλάδα πάντα θα επιδιώκει τη σταθερότητα, την ειρήνη και τις ειλικρινείς σχέσεις με τη γείτονα. Χωρίς υστεροβουλία και με ειλικρίνεια θα επιδεικνύουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας».