Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά τη νέα έκρηξη του κορονοϊού στην Κίνα και τις συστάσεις της Ε.Ε. για τις αφίξεις από την Κίνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στόχο έχει να αξιολογήσει με την ομάδα του εκ νέου την κατάσταση με βάση τα νέα δεδομένα, όπως προέκυψαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της Ε.Ε., όπου τα κράτη – μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προσέγγιση πρόληψης για το ζήτημα, δεδομένου ότι έχουν χαλαρώσει οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να απαιτείται, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα, αρνητικό τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα. Παράλληλα ο ΠΟΥ «κρούει το καμπανάκι του κινδύνου» σημειώνοντας ότι τα επιστημονικά στοιχεία που μοιράζεται η Κίνα δεν είναι αξιόπιστα.

Στο μεταξύ, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου με ανάρτησή της στο Twitter, γράφει: «Χαιρετίζω τη συμφωνία των κρατών μελών για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση σχετικά με την κατάσταση της COVID19 στην Κίνα στη χθεσινή συνεδρίαση της IPCR».

Προσθέτει ότι «η Κίνα πρέπει να μοιράζεται δεδομένα με διαφάνεια για την τρέχουσα κατάστασή της. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία μόνο εάν συνεργαστούμε στενά σε επίπεδο ΕΕ και παγκόσμιο».