Με την πορεία της οικονομίας να είναι ανοδική παρά το γεγονός ότι το διεθνές περιβάλλον είναι ασταθές και γεμάτο αναταράξεις, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο βλέπουν να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος ενισχύει την βούληση για παροχή νέων μέτρων. Άλλωστε το αξίωμα της κυβέρνησης είναι πως ότι έξτρα παράγει η οικονομία θα πηγαίνει στην κοινωνία.

Οι νέες παροχές δεν θα αφορούν απαραίτητα επιδοτήσεις για να αντιμετωπιστεί π.χ. το αυξημένο κόστος ενέργειας αλλά θα αφορούν και μέτρα πιο μόνιμου χαρακτήρα όπως νέες μειώσεις φόρων, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια. Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν να φτάσουμε κοντά στο τέλος του έτους για να έχουν καλύτερη εικόνα όσον αφορά στα οικονομικά περιθώρια για το 2023.

Με αυτό το όπλο στην φαρέτρα της η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ανακοινώσει νέες παροχές και μέσα στο 2022 ή αν θα μετατεθούν για το 2023 έχοντας ήδη για το νέο χρόνο «στην άκρη» ποσό 1 δις. Όλα δείχνουν ότι θα προτιμήσει το 2023 μια χρονιά προεκλογική και όχι μόνο γι’ αυτό αλλά γιατί μέσα στο 2022 η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε:

επιδοτήσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων

επιστροφή του 60% της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακά τιμολόγια που εκδόθηκαν από 01/12/2021 έως και 31/06/2022

αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και στην επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης

στην εφαρμογή του μέτρου της προπληρωμένης κάρτας για αγορά καυσίμων κίνησης (fuel pass) για συνολικά 6 μήνες, από τον Απρίλιο 2022 έως τον Σεπτέμβριο 2022

σε επιδοτήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων λόγω του αυξημένου κόστους λιπασμάτων και ζωοτροφών αντίστοιχα, στη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και στην επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες και

στην οικονομική ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών (χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ, ΑΜΕΑ, κλπ) τον Απρίλιο 2022 και τον Δεκέμβριο 2022 με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται στα 816 εκατ. ευρώ

Στην αιχμή της κυβερνητικής προσοχής είναι όμως και η ακρίβεια. Το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης ανά πάσα χρονική στιγμή, σε συνάρτηση πάντα με την πορεία των διεθνών τιμών.

Προβολή του κυβερνητικού έργου

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία καλεί τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να μην θεωρούν δεδομένο ότι οι πολίτες γνωρίζουν κάθε πτυχή του κυβερνητικού έργου, το οποίο άλλωστε αφορά τους ίδιους. Έτσι, τους ζητάει ειδικά σε αυτή την φάση να μιλούν στον κόσμο γι’ αυτό και να το «επικοινωνούν» χωρίς παράλληλα να πανηγυρίζουν για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης. Μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από υπουργούς αλλά και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη σαρώνουν την περιφέρεια και σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς αφουγκράζονται τα τοπικά προβλήματα και επιχειρούν να δώσουν λύσεις όπου μπορούν. Και φυσικά οι περιοδείες του πρωθυπουργού θα πυκνώσουν όσο θα πλησιάζουμε προς τις κάλπες.

Έτσι, το επόμενο διάστημα παρά το γεγονός ότι έχουν να δοθούν μεγάλες πολιτικές μάχες και οι «αποκαλύψεις» για τις παρακολουθήσεις δεν πρόκειται να κοπάσουν η κυβέρνηση θα εστιάσει στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας χωρίς να παραγνωρίζει και να υποτιμά το δημοκρατικό τους αίσθημα. «Ειδικά για το θέμα των παρακολουθήσεων κινηθήκαμε έτσι όπως έπρεπε και άμεσα δημιουργήσαμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την πιο εύρυθμη λειτουργία της ΕΥΠ και παράλληλα ενισχύσαμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών» δήλωνε με νόημα ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στο newsbeast.gr.