Στο ερώτημα αν υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ που ζητούν ακόμα και την παραίτηση του πρωθυπουργού και πως αξιολογεί τις απουσίες των τριών πρώην αρχηγών από την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου: «Δεν υπάρχουν τέτοιες φωνές. Αν ακούει κάποιος τέτοιες φωνές είναι κατηγορία Ζαν Ντ Αρκ νομίζω, μεταφυσικό.

Αναφορικά δε με όσα ρωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης για το ενδεχόμενο συνεργασιών με τον κ. Βελόπουλο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ και πως είπε ότι αυτό πρέπει να διερευνηθεί προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με το κόμμα του κ. Βελόπουλου».

Παρακολουθήσεις: Καμία πρόθεση συγκάλυψης με την τριετία – Δημιουργείται ισχυρό αποτρεπτικό πλαίσιο

Πολλές ερωτήσεις για το θέμα των παρακολουθήσεων και το σχέδιο νόμου για την ΕΥΠ που έχει κατατεθεί προς διαβούλευση δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση του Newsbeast και τις αντιδράσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για τη ενημέρωση του παρακολουθούμενου τρία χρόνια μετά την παύση της παρακολούθησης κατηγορώντας την κυβέρνηση για επιχείρηση συγκάλυψης, αλλά και αν η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε μια παραπάνω επεξεργασία τόνισε:

«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση συγκάλυψης αλλά ένας σαφής οδικός χάρτης μέσω του οποίου ο καθένας θα μπορεί κανείς να ενημερώνεται. Η τριετία έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο έχουν υιοθετήσει και άλλες χώρες όπου μπορεί κανείς να υποθέσει ότι δεν θα διακινδυνεύεται η οποιαδήποτε παρενέργεια από την δημοσιοποίηση της παρακολούθησης ενός προσώπου για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Πρόσθεσε ότι: «Είτε συνειδητά, είτε ενδεχομένως διαφεύγει σε κάποιους όταν κάποιος μιλάει για συγκάλυψη και για ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν είναι πλήρες δεν δίνει την απαιτούμενη προσοχή στο ευρύτερο αποτρεπτικό πλαίσιο. Για να δοθεί μια άδεια παρακολούθησης για πολιτικό πρόσωπο θα πρέπει κατ αρχήν να είναι μόνο από την ΕΥΠ. Επίσης, ο φακελος τεκμηρίωσης θα διατηρείται για 10 χρόνια. Ο λόγος διακινδύνευσης της εθνικής ασφάλειας θα πρέπει να είναι τόσο πειστικός που να είναι απολύτως άμεση η απειλή έναντι της εθνικής ασφάλειας. Επίσης, προσδιορίζει ο νόμος τι συνιστά απειλή για εθνική ασφάλεια. Και τέλος, δυο εισαγγελείς πρέπει να δώσουν την άδεια και για πολιτικό πρόσωπο πρέπει να δώσει την άδεια για να ξεκινήσει η διαδικασία πολιτειακός παράγοντας, ο πρόεδρος της Βουλής. Δημιουργείται ένα ισχυρό και αποτρεπτικό πλαίσιο που θα κάνει όλους τους εμπλεκόμενους από εδώ και πέρα να σκέφτονται σοβαρα τις κινήσεις τους σε ότι αφορά το κομμάτι αυτό αλλά και την ομάδα εσωτερικού ελέγχου στην ΕΥΠ.