Ενωτικός, απόλυτος και ορμητικός για τη διεκδίκηση μίας νέας τετραετίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός χθες μιλώντας στο ανώτερο κομματικό όργανο του κόμματός του, την πολιτική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε στη σκιά των παρακολουθήσεων. Εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ μπαίνοντας ξεκάθαρα σε έναν ιδιότυπο διμέτωπο, έστειλε νέο μήνυμα σε επιχειρηματίες και ιδιωτικά συμφέροντα ξεκαθαρίζοντας ότι «Η Ελλάδα δεν θα γίνει μπανανία», ενώ μίλησε για την πάγια εθνική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία που βάζει φρένο στις επιθετικές πρακτικές και τα αυτοκρατορικά οράματα. Ο πρωθυπουργός μίλησε για ορισμένα κέντρα που επιχειρούν να ρίξουν δηλητήριο δημιουργώντας μια αρρωστημένη πολιτική ατμόσφαιρα ως εμπόδιο σε τολμηρές αλλαγές, ξεκαθαρίζοντας ότι γυρίζει την πλάτη σε όσους τον θέλουν πιεζόμενο και την κυβέρνηση αγκυλωμένη. «Κάποιοι μάς δείχνουν τα δόντια τους. Εμείς, οι Νεοδημοκράτες, δεν μασάμε!» είπε χαρακτηριστικά.

Το κλίμα στην αίθουσα του ισογείου στα γραφεία της ΝΔ ήταν θερμό με τα γαλάζια στελέχη να χειροκροτούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας παλμό, ενώ δεν έλειψαν και οι συζητήσεις στα πηγαδάκια τόσο για τις παρακολουθήσεις, όσο και για τον προεκλογικό αγώνα που είναι άκρως απαιτητικός σε μία κρίσιμη στιγμή για τον τόπο με την ακρίβεια να αποτελεί κατά κοινή ομολογία τον νο1 πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Παράλληλα, συζητείτο μεταξύ υπουργών, βουλευτών και στελεχών ότι πρέπει να αναδειχθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης και να αναδειχθεί το έργο που έχει παραχθεί κατά τη δύσκολη θητεία της λόγω συνεχών κρίσεων- Έβρος, πανδημία, Τουρκία ενεργειακή κρίση, ακρίβεια- με τον πρωθυπουργό να τονίζει: «το είπαμε και το κάναμε», θα σταθούμε «δίπλα στον πολίτη», φράζουμε το δρόμο σε μία «δεύτερη φορά στη συμφορά», στόχος μια δεύτερη ισχυρή εντολή στην εθνική προκοπή, επαναλαμβάνοντας το τρίπτυχο σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια.

«Ο Ερντογάν θέλει Τσίπρα, όχι εμένα»

Αναφερόμενος στην κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει εκπτώσεις, ούτε θα ακολουθήσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ των εθνικών – όπως είπε- εκπτώσεων και του «ναι μεν, αλλά». «Ο κ. Erdoğan, δεν κρύβει ότι θα προτιμούσε τον κ. Τσίπρα απέναντί του. Όμως έχει εμένα, που του απευθύνομαι με ειλικρίνεια όταν του λέω πως η Ελλάδα κρατά κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις αλλά ανοιχτό το παράθυρο στις προσεγγίσεις» διαμήνυσε, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα μας απαντά στην επιθετικότητα με ετοιμότητα, με ασπίδα τις Ένοπλες Δυνάμεις, οικοδομώντας στις συμμαχίες της και την ενεργή διπλωματία.

Το κεντρικό δίλημμα είναι σαφές: θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Είμαι σίγουρος πως οι Έλληνες στις επόμενες εκλογές θα απαντήσουν με μια ψήφο και με τρεις λέξεις: Σταθερότητα, Συνέχεια και Συνέπεια.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Monday, November 14, 2022

Επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι από το «go back Madam Merkel» πήγε στο «go back Mister Macron», μίλησε για «γραμμάτια που ξεπληρώνει, παίζοντας στα ζάρια την πατρίδα», ενώ τον κατηγόρησε ότι προανήγγειλε για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία ότι «θα ανατινάξει μια εθνική επιτυχία που έκανε υπερήφανους όλους τους Έλληνες και ενόχλησε μόνο δύο κέντρα: την Τουρκία και τους εμπόρους όπλων, που δεν είχαν θέση σε μία διακρατική συνεργασία».

«Οι λίστες του βούρκου»

Τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για το θέμα των παρακολουθήσεων επανέλαβε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας το δρόμο της Δικαιοσύνης και των θεσμικών αλλαγών για μεγαλύτερη διαφάνεια. Έκανε λόγο για αστήρικτες συκοφαντίες και περιπαικτικά είπε ότι δεν είχε άλλη δουλειά από το να στήνει «αυτί» σε υπουργούς του, τις συζύγους του, τη γραμματέα του. Υπογράμμισε ότι και κατά την θητεία του Αλέξη Τσίπρα λειτουργούσαν κακόβουλά λογισμικά, επαναλαμβάνοντας τις υποψίες του ότι παρακολουθούσαν τον ίδιο και την οικογένειά του. Και διερωτήθηκε ποιους ήθελε να προστατεύσει, όταν λίγο πριν εγκαταλείψει την εξουσία το 2019 έσπευσε να αλλάξει τον ποινικό κώδικα μετατρέποντας το αδίκημα των υποκλοπών από κακούργημα σε πλημμέλημα.

«Δεν θα δεχτώ καμία υπονόμευση»

Ευθείες βολές σε επιχειρηματίες που στέκονται απέναντι από την κυβέρνηση και τις αλλαγές που επιχειρεί να κάνει , επειδή δεν ικανοποιούν τα συμφέροντά τους έριξε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι άλλο είναι το τερέν της πολιτικής και άλλο το γήπεδο των ιδιωτικών συμφερόντων. «Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε αρένα η δημόσια ζωή» διαμήνυσε, επαναλαμβάνοντας ότι θέλει συμμάχους τους επιχειρηματίες αλλά όχι υποβολείς και πολιτικούς ρυθμιστές.

Όχι διπλές αλλά εθνικές εκλογές

Η χώρα δεν έχει ανάγκη από χαλαρές ψήφους ή από θολά μηνύματα που καταλήγουν σε πολιτικές τερατογενέσεις ή σε αδιέξοδους σχηματισμούς επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην πρώτη ψήφο. Επανέλαβε το στόχο για αυτοδυναμία, απευθύνοντας κάλεσμα χωρίς κομματικές παρωπίδες σε όσους πιστεύουν στον υπεύθυνο πατριωτισμό και επιθυμούν τον δραστικό εκσυγχρονισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το κεντρικό δίλημμα των εκλογών λέγοντας: «θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω;» και έθεσε και θέμα προσώπων λέγοντας: «ποιος είναι τελικά ικανός να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την πατρίδα, αναπτύσσοντας την οικονομία και στηρίζοντας διαρκώς την κοινωνία; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ή ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;». Εκτίμησε δε ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να διακρίνουν μία καλή κυβέρνηση που κάνει και λάθη από μία πραγματικά λάθος κυβέρνηση, συγκρίνοντας τις δύο τελευταίες τετραετίες.