Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση που είχαν στα Ηλύσια Πεδία κατά την οποία συντόνισαν τη γραμμή τους σε μια σειρά από καίρια θέματα που απασχολούν το ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό στερέωμα.

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν για την πρόσκληση, για τη θερμή του φιλοξενία, αλλά πρωτίστως για το ευρωπαϊκό όραμά του, για την αφοσίωσή του στη δημοκρατία, αλλά και για τη διαρκή του στήριξη στην Ελλάδα», αναρτήθηκε αρχικά στον λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πλατφόρμα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Και συνέχισε αναφέροντας σε δεύτερο μήνυμά του: «Οι χώρες μας συντονίζονται και στην άμυνα απέναντι στην εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας. Η ΕΕ έχει την ευκαιρία να απαντήσει συντονισμένα στην απόπειρα της Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια ουσιαστικά σε όπλο, σε μοχλό αναστάτωσης και πολιτικής αστάθειας σε ευρωπαϊκές χώρες».

Έκλεισε με την εξής ανάρτηση: «Ελλάδα και Γαλλία ταχθήκαμε ανεπιφύλακτα με το πλευρό της Ουκρανίας, της ελευθερίας, του Διεθνούς Δικαίου. Γιατί δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί ένα τετελεσμένο αυταρχικού δεσποτισμού. Ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να μιμηθεί κάθε τοπικός ταραξίας και σε άλλες περιοχές του πλανήτη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την χαρά του που συναντήθηκε και πάλι με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι σε μια συγκυρία, όπως είπε, διπλά σημαντική εν μέσω μιας ενεργειακής και πληθωριστικής επίθεσης που δέχεται η Ήπειρος μας από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και έναν χρόνο μετά την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας για την αμυντική, γεωπολιτική, στρατηγική, οικονομική συμπαράταξη των δυο χωρών.

«Είναι μια συμφωνία που ταυτόχρονα υπηρετεί το κοινό ζητούμενο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι κρίκοι που ενώνουν Ελλάδα και Γαλλία πληθαίνουν και όπως πέρυσι το Παρίσι βοήθησε καθοριστικά την Ελλάδα στις πυρκαγιές φέτος ήταν η σειρά της Αθήνας να δείξει αλληλεγγύη σε ανάλογες μάχες. «Και οι δυο εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γιατί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός βρίσκει τον δρόμο του».

Αναφέρθηκε επίσης στην ενεργειακή κρίση λέγοντας ότι οι δυο χώρες συντονίζονται και στην άμυνα απέναντι στην εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια.

Πρόσθεσε ότι «Δρομολογούμε κι εμείς την μετρημένη κατανάλωση ενέργειας από τους πολίτες στο εσωτερικό της χώρας μας. Έτσι ώστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να μην είναι απροστάτευτα. Η ΕΕ έχει την ευκαιρία να απαντήσει συντονισμένα.