Τους πολιτικούς μετασεισμούς που μπορεί να ακολουθήσουν μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης της παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, θα επιχειρήσει να προλάβει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το μήνυμα που θα απευθύνει στους πολίτες.

Τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα και μετά τις παραιτήσεις δυο κορυφαίων συνεργατών του πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων τα οποία αναμένεται να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες από την στιγμή που έλαβε γνώση του τι συνέβαινε έδρασε άμεσα και αποφασιστικά.

Για τον λόγο αυτό, σημείωναν κυβερνητικές πηγές στο newsbeast.gr, ο πρωθυπουργός δεν θα περιμένει το τέλος Αυγούστου όταν θα ανοίξει και πάλι η Βουλή, αλλά την Δευτέρα, πιθανότατα μετά τον πρωινό καφέ και την σύσκεψη που θα γίνει, θα προχωρήσει σε δήλωση – τοποθέτηση για το θέμα.

Το δόγμα βάσει του οποίου κινείται η κυβέρνηση είναι να μην μείνει καμία σκιά, να λάμψει η αλήθεια και να γίνει κατανοητό σε όλους ότι όλα έγιναν εν αγνοία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, θα διαβεβαιώσει πως θα βγουν όλα στο φως και ο άμεσα ενδιαφερόμενος, στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Ανδρουλάκης θα λάβει απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Οι πρώτες ώρες μετά τις αποκαλύψεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε γνώση για όλα όσα είχαν συμβεί το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός έμεινε έκπληκτος όταν πληροφορήθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε σε συνεργάτες του: «Δεν το γνώριζα, δεν θα επέτρεπα ποτέ να παρακολουθείται το τηλέφωνο κανενός πολιτικού προσώπου», επισημαίνοντας ότι ο χειρισμός του θέματος από τον διοικητή της ΕΥΠ ήταν ένα «τεράστιο λάθος». Στο δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής αναφέρεται μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός ακούστηκε μάλιστα να λέει «Οφείλω μια συγνώμη στον κ. Ανδρουλάκη για το λάθος που έγινε». 

Αυτό που τόνιζαν από την πρώτη στιγμή στο newsbeast.gr στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι εαν υπήρχε ενημέρωση του πρωθυπουργού είναι βέβαιο ότι η κατάληξη της υπόθεσης αυτής θα ήταν διαφορετική. 

Τα «ναι» της κυβέρνησης

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην συνέχεια, ζήτησαν την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αλλά και την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με την κυβέρνηση να απαντά άμεσα θετικά δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου ο οποίος και χθες έθεσε το πλαίσιο βάση του οποίου κινείται το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Οικονόμου τόνισε μεταξύ άλλων ότι όλες οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν με θεσμικό τρόπο και με γνώμονα την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

«Η Κυβέρνηση», είπε, «έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε.  Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβέρνησης-  και υπέρμαχος της αλήθειας».

Φουλ επίθεση από Τσίπρα με σκληρούς χαρακτηρισμούς

Τα όσα είπε ο κ. Οικονόμου απαντούσαν στην σκληρή δήλωση που είχε προηγηθεί από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έστρεψε τα βέλη του εναντίον του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «δεν είναι απλά πολιτικά υπόλογος, είναι και ηθικά έκθετος» σημειώνοντας ότι «αντί για συγγνώμες και ψέματα» πρέπει να «πει έστω και τώρα όλη την αλήθεια, ποιοι ακόμη πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν από το καθεστώς που επιχείρησε να στήσει».

Μίλησε για «κακοποίηση του κράτους δικαίου από το καθεστώς Μητσοτάκη».

Μάλιστα, σχολίασε τα όσα φέρεται να έχει πει σε στενούς του συνεργάτες ο πρωθυπουργός και δημοσιεύονται στο Βήμα της Κυριακής λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για μέγα και ασυγχώρητο λάθος», αλλά ότι «πρόκειται για μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δε μπορεί να τον ελέγξει».

Ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένο από τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν για τους λόγους παρακολούθησης του Προέδρου του. Μίλησε για άθλια προπαγάνδα από την Κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και τόνισε μεταξύ άλλων: «Ζητάμε οι αρμόδιοι Υπουργοί, ο κ. Κοντολέων και ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ κ.Δεμίρης να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την επόμενη εβδομάδα και να πουν όλη την αλήθεια. Καλούμε την ελληνική Δικαιοσύνη να ερευνήσει άμεσα όλες τις αποκαλύψεις. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η Κυβέρνηση των Άριστων του κ. Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας. Δεν θα εργαλειοποιήσει με επικοινωνιακούς όρους θέματα που αφορούν τον πυρήνα της λειτουργίας του πολιτεύματος, όπως κάνει η ΝΔ και όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα στο φως»