Το ντόμινο των παραιτήσεων του γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και εν συνεχεία του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα τάραξε χθες  τα πολιτικά νερά παρά την θερινή ραστώνη. Μέσα σε λίγες ώρες το θέμα των παρακολουθήσεων εξελίχθηκε σε μείζον πολιτικό ζήτημα.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η παραίτηση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη σχετίζεται με το κλίμα τοξικότητας που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από το πρόσωπό του, γεγονός που προκαλούσε δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση. Παραδέχονταν ότι η ΕΥΠ μετά από εισαγγελική άδεια παρακολουθούσε νόμιμα τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη ωστόσο αυτό δεν ήταν σε γνώση ούτε του Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά ούτε και του ίδιου του πρωθυπουργού. Για κακούς χειρισμούς στην υπόθεση αυτή «καρατομήθηκε» ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, καθώς μια ημέρα πριν είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για την επίμαχη αυτή παρακολούθηση και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, έδρασε άμεσα και αποφασιστικά τοποθετώντας τον έμπειρο διπλωμάτη, Θεμιστοκλή Δεμίρη επικεφαλής των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Νέος γ.γ. του πρωθυπουργού ορίστηκε ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος.

Μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από όλες αυτές τις αποκαλύψεις το Μέγαρο Μαξίμου δια του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ξεκαθαρίζουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα κληθεί να ενημερωθεί από τον κ. Δεμίρη για τους λόγους για τους οποίους δόθηκε η εισαγγελική παραγγελία, για την διάρκεια και την χρονική περίοδο που έγινε η νόμιμη επισύνδεση έχοντας πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία.

Ανδρουλάκης: «Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές»

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αργά το απόγευμα της Παρασκευής με μια σκληρή δήλωση ζήτησε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση πολιτικών ευθυνών όσον αφορά στην παρακολούθηση του κινητού του.

Στην δήλωσή του από τα Χανιά ο Νίκος Ανδρουλάκης θύμισε μεταξύ άλλων ότι πριν από 10 ημέρες κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του σύμφωνα με τα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην συνέχεια επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι όλο αυτό το διάστημα «προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων ακόμα και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Σήμερα, μετά από όλα αυτά, παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Διοικητής της ΕΥΠ. Το πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση του, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι: «Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών. Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών. Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης για όσους η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα».

«Ναι» από την κυβέρνηση σε εξεταστική

Στο αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το θέμα των υποκλοπών απάντησε θετικά η κυβέρνηση μέσω του Γιάννη Οικονόμου. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα, η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

Ο κ. Οικονόμου συναινεί και στη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη – αν αυτή ζητηθεί όπως διαρρέεται- , καλώντας ωστόσο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να παραστεί προσωπικά, αυτή τη φορά. Τονίζει δε ότι αυτό πρέπει να γίνει για να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία.

«Ομολογία ενοχής», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισαν τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα ως «ομολογία ενοχής», ζητώντας πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά και παραίτηση της κυβέρνησης, με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, δια στόματος Νάσου Ηλιόπουλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει. «Κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Και όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες με τη βοήθεια της των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ευθυγραμμιστεί με την πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, καθώς σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία για το θέμα αυτό.

Έρευνα από τον Άρειο Πάγο

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, παρενέβη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ανακοινώνοντας ότι θα διεξαγάγει έρευνα για τις διαρροές στο ζήτημα των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα, εισαγγελική έρευνα, και μάλιστα προσωπικά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, θα διενεργηθεί για τη διαρροή των στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Σημειώνεται ότι, πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη, καταγγελίες για παρακολούθηση έχουν υποβληθεί από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, οι οποίες επίσης θα ερευνηθούν για τη διαρροή των στοιχείων σχετικά με την συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ έρευνες για την ουσία των παρακολουθήσεων ήδη διενεργούνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Ντογιάκου αποτέλεσαν δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι στοιχεία από την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και του δημοσιογράφου, διέρρευσαν σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ.