Απέκλεισε το ενδεχόμενο υποχρεωτικών διακοπών ρεύματος στο μέλλον λόγω της ενεργειακής κρίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ερωτηθείς σχετικά είπε: «Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή και όπως έχουμε ξεκαθαρίσει καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και επεξεργαζόμαστε όλες τις εναλλακτικές που έχουμε ακόμα και στα πιο ακραία και δύσκολα σενάρια για να μη φτάσουμε εκεί».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε λάβει τα μέτρα μας ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά βεβαίως έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, έχουμε αχαρτογράφητα νερά και σε ό,τι αφορά τις τιμές και σε ό,τι αφορά την επάρκεια και γι αυτό οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για να μην έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα και αυτό κάνουμε σε όλες τις διαστάσεις του θέματος».

«Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των πολιτών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάζει τη δική του πραγματικότητα»

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της ενεργειακής κρίσης. Οι τελευταίες εξελίξεις προοιωνίζουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες, Κάποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο αλλά δεν θα αφήσουν καμία χώρα ανέγγιχτη», είπε ξεκινώντας την ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η απόφαση για μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου δεν είναι αρκετή, είπε και για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός πρότεινε έναν επιπλέον μηχανισμό. Η χώρα μας πρόσθεσε είναι έτοιμη ακόμα και για τα πιο ακραία σενάρια. Από την μια υπάρχουν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και από την άλλη συντονισμένη προσπάθεια για την εξασφάλιση πρόσθετων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος επίσης στο νέο τρόπο τιμολόγησης θα απορροφώνται οι αυξήσεις σε ποσοστό 90%.

Για το Fuel Pass 2 είπε ότι ανοίγει σήμερα η εφαρμογή και με πιο διευρυμένα κριτήρια.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι ακόμα και αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να απορροφήσουν τις μεγάλες ανατιμήσεις αλλά το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα της Ευρώπης και σημείωσε ότι πρέπει να διατηρηθεί παράλληλα και η δημοσιονομική ισορροπία.

Αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία με την αύξηση του ΑΕΠ, την μείωση της ανεργίας αλλά και την καλή πορεία του τουρισμού ενώ τόνισε ότι και οι πολίτες ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Προτεραιότητα παραμένει, σημείωσε, να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών αλλά χωρίς την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας η πίεση θα ήταν μεγαλύτερα.

Για τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί καρτέλ στα καύσιμα μίλησε για ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ που όταν δεν βολεύεται από την αλήθεια κατασκευάζει μια δική του πραγματικότητα και διαστρεβλώνει τα πάντα.

Απαντώντας με στοιχεία είπε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση έβαλε πλαφόν στα πάγια τέλη. Επίσης, είχε προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι πάροχοι έπρεπε να δηλώνουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και κάθε καταναλωτής να αλλάζει πάροχο χωρίς πέναλτι και τέλος μέσω του νέου μηχανισμού φορολογούνται τα υπερκέρδη με συντελεστή 90%.

Παρακολουθήσεις: Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε – Επιβάλλεται να διερευνηθούν από την δικαιοσύνη

Για τον σάλο που έχει προκληθεί μετά τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για παρακολούθηση του Προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη ρωτήθηκε επανειλημμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι επιβάλλεται η δικαιοσύνη να κάνει ό,τι πρέπει για να διερευνηθούν οι υποθέσεις αυτές. Θύμισε ότι από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός ζήτησε άμεσα από τον Πρόεδρο της Βουλής να συνεδριάσει η επιτροπή διαφάνειας. «Όχι μόνο η χώρα μας αλλά και όλη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με αυτή την απειλή με κακόβουλα λογισμικά και οφείλουμε να ανταπεξέλθουμε με αποφασιστικότητα. Σήμερα, πρόσθεσε, αποκαλύφθηκε ότι και η ευρωβουλευτής κα Σπυράκη εντόπισε προσπάθεια να υποκλαπούν στοιχεία από το μέιλ της» τόνισε.

Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα απολύτως να κρύψει και πως επιβάλλεται η δικαιοσύνη να διερευνήσει την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και είναι μια σοβαρή υπόθεση που πρέπει να ελέγξουμε. «Ίσα ίσα», σημείωσε, «είπαμε από την αρχή ότι πρέπει να εξεταστούν τα πάντα προς την κατεύθυνση απόλυτης αποσαφήνισης αυτής της υπόθεσης».

Τέλος, είπε ότι και οι ευρωπαϊκές αρχές και η ελληνική πλευρά θα ψάξουν να βρουν από που προέρχεται και ποιοι είναι αυτοί που έχουν στη διάθεσή τους κακόβουλα λογισμικά και κάνουν αυτές τις επιθέσεις. «Δεν έχουμε άλλα στοιχεία και πρέπει να οχυρωθούμε απέναντι σε αυτή την απειλή και να ενημερωθούν καλύτερα οι πολίτες για το πως να αντιδρούν. Οφείλουμε να βρούμε πιο αποτελεσματικές απαντήσεις. Είναι κάτι που έχει παγκόσμια διάσταση και πρέπει να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά».

«Παρακολουθούμε τα πάντα γύρω από το τουρκικό γεωτρύπανο»

Για την έξοδο του γεωτρύπανου από την Τουρκία στη Μεσόγειο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι: «Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά όλα όσα σχετίζονται με το τουρκικό πλοίο και σε ότι αφορά την διαδρομή του και σε ότι αφορά τις δηλώσεις ψύχραιμα και αποφασιστικά η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που επιβάλλεται για να έχουμε σταθερότητα για να μην έχουμε εντάσεις και να έχουμε ειρήνη πάντα ανυποχώρητοι στα ζητήματα της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».