Η Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Καλύτερα Αργά» του τηλεοπτικού δικτύου Action24 με την δημοσιογράφο Αθηναΐς Νέγκα και συζήτησαν για την προστασία των παιδιών και πιο συγκεκριμένα για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Αναφέρθηκε στις μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και στα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα με την καμπάνια «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σήμερα ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%. Αυξημένη συχνότητα σεξουαλικής θυματοποίησης εντοπίζεται σε όλες τις ομάδες των πιο ευάλωτων παιδιών (ΑμεΑ, παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες, παιδιά που ζουν σε κοινωνικό αποκλεισμό).

Εννέα στους δέκα δράστες είναι από το στενό οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την αποκάλυψη των περιστατικών, καθώς συχνά τα παιδιά-θύματα εκβιάζονται συναισθηματικά, φοβούνται, παραπλανώνται και αποτρέπονται από το να μιλήσουν για αυτό που τους συμβαίνει.

Μόνο δύο από τα εκατό περιστατικά φθάνουν στις αρχές. Τα υπόλοιπα καλύπτονται από σιωπή.

Επιπλέον μίλησε για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που αποτελεί εκκίνηση μιας εθνικής προσπάθειας της πολιτείας, με μηδενική ανοχή απέναντι στην σεξουαλική βία κατά των παιδιών, κινητοποιώντας όλες τις θεσμικές και κοινωνικές δυνάμεις για την εξάλειψη του φαινομένου.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης στοχεύει στην αναπροσαρμογή  των θεσμικών λειτουργιών στην κατεύθυνση των φιλικών προς το παιδί διαδικασιών, στην μετρήσιμη ποσοτική μείωση των κρουσμάτων που συμβαίνουν και στην αύξηση των κρουσμάτων που αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για να διερευνηθούν.