Την πρόθεση της κυβέρνησης να σεβαστεί μια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας επαναδιατύπωσε χθες ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τρίωρης σύσκεψης που είχε στο γραφείο του στη Βουλή με κομματικά στελέχη, βουλευτές και υπουργούς, εν όψει της συζήτησης και ψηφοφορίας του ασφαλιστικού νομοσχεδίου την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ διαφαίνεται ότι υπάρχουν περιθώρια και διάθεση επίτευξης συμφωνίας από πλευράς κυβέρνησης και εργαζομένων, προκειμένου να υπάρξει λύση στο θέμα της διαιτησίας και να υπογραφεί μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας- εφόσον συμφωνήσουν και οι εργοδότες.

Από πλευράς ΓΣΕΕ τονίστηκε ότι περιθώρια συμβιβασμών στα θέματα της συλλογικής σύμβασης και της διαιτησίας υπάρχουν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οπως ανέφερε ο κ. Ι. Παναγόπουλος , η Συνομοσπονδία προτείνει να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία από όποια πλευρά (εργοδοσία ή εργαζόμενοι) δεν συμφωνεί με το αποτέλεσμα της μεσολάβησης.

Παράλληλα τόνισε ότι αν ο ΣΕΒ αποδεχθεί μια τέτοια λύση για τη διαιτησία, η ΓΣΕΕ είναι διατεθειμένη να υπογράψει μια νέα συλλογική σύμβαση, ξεκινώντας από τη θέση οι αυξήσεις για την προσεχή τριετία να κινηθούν στα όρια του ευρωπαϊκού πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 1,7% (για το τρέχον έτος) και περίπου 1% (για το 2012). Παράλληλα ο κ. Παναγόπουλος επανέλαβε ότι η ΓΣΕΕ προτείνει τον επιμερισμό του 13ου και του 14ου μισθού σε όλο το έτος.

Στη σύσκεψη αυτή υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου συμμετείχαν με την ιδιότητα του μέλους του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος και της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος, ο Γραμματέας της ΚΟ κ. Χρ. Παπουτσής, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Λοβέρδος, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης και τα περισσότερα μέλη του ΚΤΕ Εργασίας, μεταξύ των οποίων οι κκ. Χρ. Πρωτόπαπας, Δ. Κουσελάς , Ι. Κουτσούκος, Μ. Τιμοσίδης κ.ά.

Έπειτα από μακρά και αναλυτική ενημέρωση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να καταβληθεί διπλή προσπάθεια, ώστε, πρώτον, να αμβλυνθούν σε πρώτη φάση οι αντιδράσεις και, δεύτερον, να ανακοινωθεί ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων τον Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα με τις συνεδριάσεις υπό τον Πρωθυπουργό, πραγματοποιούνταν κομματική σύσκεψη στην Ιπποκράτους, όπου ο κ. Α. Λοβέρδος βρέθηκε αντιμέτωπος με τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών του ΠαΣοΚ. Ο υπουργός Εργασίας εγκατέλειψε κάποια στιγμή τη συνεδρίαση, επειδή κλήθηκε στη σύσκεψη υπό τον κ. Παπανδρέου, και επέστρεψε λίγο αργότερα. Τα βέλη της κριτικής στράφηκαν πάλι στον Γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Σωκ. Ξυνίδη, ο οποίος αποχώρησε λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης στη Θεσσαλονίκη. Τα κομματικά στελέχη κατηγόρησαν το υπουργείο και την κυβέρνηση ότι «λαμβάνουν αποφάσεις μόνοι τους» και ερήμην του κόμματος, ότι αποφεύγουν τις συνεδριάσεις των οργάνων, κ.ά.

Έντονος προβληματισμός επικράτησε χθες αναφορικά με τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που διατυπώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο για τέσσερα σημεία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου του Δημοσίου. Η φράση του κ. Λοβέρδου σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ότι «αν υπάρξει θέμα αντισυνταγματικότητας, θα το αντιμετωπίσουμε» , τέθηκε στη διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή από τον κ. Δ. Σιούφα , ο οποίος έφερε το παράδειγμα της Ρουμανίας, όπου η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει δυσβάστακτες αυξήσεις στον ΦΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσει την επόμενη δόση της δανειοδότησης από το ΔΝΤ.

Επειδή το σχέδιο νόμου πρέπει να έλθει σήμερα στη Βουλή, ως τις πρώτες πρωινές ώρες καταβαλλόταν προσπάθεια από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα συνταγματικότητας και να απαλειφθούν οι κίνδυνοι διακοπής της δανειοδότησης της χώρας.