Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν αυτή την ώρα κρίσιμη συνάντηση στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Μέσα από τουρκικά μέσα ενημέρωσης είδαν το φως οι πρώτες φωτογραφίες.

Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 13:00 και αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στην Πατριαρχική θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Στις 16:15 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

Πώς έσπασε ο πάγος

Όπως εκτιμά η Αθήνα, δυο λόγοι ήταν εκείνοι που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σε γεύμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ένας ήταν καθαρά ανθρώπινος, καθώς από τους πρώτους που έσπευσαν να ευχηθούν περαστικά στον ίδιο και την σύζυγό του Εμινέ όταν πριν από λίγο καιρό νόσησαν με κορονοϊό ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αυτό, μαλάκωσε τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος απάντησε μάλιστα μέσω social media στον κ. Μητσοτάκη. 

Το Μαξίμου είδε και κάτι άλλο ως αλλαγή στάσης του Ταγίπ Ερντογάν. Ήταν το γεγονός ότι έδειξε να έχει διάθεση να κλείσει μέτωπα δεκαετιών με άλλες γειτονικές χώρες στην ευρύτερη περιοχή. Η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Άγκυρα ήταν έμπρακτη απόδειξη της διάθεσης του Σουλτάνου. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και μηνύματα προς την άλλη πλευρά τουλάχιστον δυο φορές. Την μια από την Βουλή που δήλωσε ανοικτός σε μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν και την άλλη στην πιο πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη. Έτσι, έπιασαν δουλειά οι δυο διπλωματικοί σύμβουλοι των ηγετών η κα Ελένη Σουρανή και ο κ. Ιμπραήμ Καλίν και φτάσαμε στο σήμερα.

Τι περιμένει η Αθήνα 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός την Παρασκευή από τις Βερσαλλίες έδωσε το περίγραμμα των προσδοκιών από την συνάντηση αυτή. Η φράση που χρησιμοποίησε ήταν χαρακτηριστική: «Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση είναι επιβεβλημένη, διότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε, όλες οι χώρες της περιοχής, όλες οι χώρες του κόσμου, της Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου, μια πολύ μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση».

Εξήγησε ότι οι δυο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και όχι δυο τυχαία μέλη, αλλά οι πυλώνες της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. 

Η Αθήνα, πιστεύει ότι όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις πρέπει οι δυο χώρες να συνομιλούν και να εστιάζουν στο πως θα σβήσουν τις εστίες αναταραχής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε ένα ήδη πολύ φορτισμένο ευρωπαϊκό τοπίο.

Επίσης εκτιμάται ότι η συζήτηση αυτή λόγω και της φύσης της, αλλά και του χώρου στον οποίο θα γίνει θα διεξαχθεί σε καλό κλίμα με την Ελλάδα να κινείται στις «ράγες» του Διεθνούς  Δικαίου.

Πάγια θέση της κυβέρνησης, την οποία έχει εκφράσει πολλές φορές ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούν και μάλιστα η Αθήνα έχει πάντα ανοιχτό το παράθυρό της στον διάλογο και κλειστό σε οποιαδήποτε πρόκληση και σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το πόσο θετική για τη χώρα μας θα αποδειχθεί η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα φανεί όχι από το αν οι δυο ηγέτες φτάσουν στο επιδόρπιο, αλλά από το πως θα κυλήσει το επόμενο διάστημα η τουρκική επιθετικότητα, αλλά και τι θέση θα πάρει η Άγκυρα στο μεταναστευτικό, τώρα που ένα νέο προσφυγικό κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη.