«Δεν έχω καμία πρόθεση να ασχοληθώ άλλο μαζί σας κ. Βαρουφάκη, ο ελληνικός λαός σας ξέρει πάρα πολύ καλά πια. Να δώσω ορισμένες απαντήσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα ζητήματα ενέργειας. Κύριε Τσίπρα φαντάζομαι γνωρίζετε ότι εδώ και μια 10ετία η χώρα περιορίζει σταδιακά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την τριτολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Και αναφερόμενος στη συνέχεια στις μονάδες παραγωγής, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έκλεισαν γιατί είχαν φτάσει στη λήξη της ζωής τους. Ο λιγνίτης πια είναι εξαιρετικά ακριβό καύσιμο. Και σήμερα με τις τιμές του φυσικού αερίου εκεί που βρίσκονται, ο λιγνίτης δεν είναι ανταγωνιστικό καύσιμο. Σταματήστε να αναπαράγετε αυτή την πιπίλα» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωσε πως «η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι εξαιρετικά σύνθετο αντικείμενο. Οι σύμβουλοι σας να σας ενημερώσουν πώς δουλεύει. Είναι άλλο πράγμα οι στρατηγικές εφεδρείες της χώρας, η δυνατότητα να παράγει ενέργεια όταν το χρειάζεται και άλλο να συνεισφέρει ο λιγνίτης σταθερά».

«Μας παραδώσατε μια επιχείρηση στα όρια της χρεοκοπίας»

«Καταθέτω δύο άρθρα. Ο μύθος του φτηνού λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πιστοποιεί ότι η συνεισφορά των ΑΠΕ το Δεκέμβριο μείωσαν τη μέση τιμή ανά μεγαβατόρα. Ας πούμε την αλήθεια. Οι ΑΠΕ θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τις τιμές» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του στη Βουλή, και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε:

«Μας παραδώσατε μια επιχείρηση στα όρια της χρεοκοπίας. Δεν είχατε κάνει τίποτα για να τη στηρίξετε. Η κυβέρνησή μας στήριξε τη ΔΕΗ. Επέτρεψαν στη ΔΕΗ να μπορέσει σήμερα να στηρίξει τους καταναλωτές. Η ΔΕΗ φέτος δεν θα βγάλει καθόλου ή θα βγάλει οριακά κέρδη. Όλη της η κερδοφορία αξιοποιήθηκε για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα μπορούσε να το κάνει η χρεοκοπημένη ΔΕΗ; Όχι».

Και συμπλήρωσε: «Λέτε για πλαφόν. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Αν αγοράζουμε το φυσικό αέριο τόσο πιο ακριβά από την Βουλγαρία γιατί σήμερα η ΔΕΠΑ πουλάει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία;».

«Μερικές φορές κ. Τσίπρα το να ξέρεις που ανήκεις έχει πολύ μεγάλη σημασία στην πολιτική»

Κλείνοντας την τριτολογία του, αλλά και την συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και λίγο ποιητική την αναφορά σας ότι ανήκουμε και στην Ανατολή, και στη Δύση, και στο Βορά και στο Νότο. Είστε πραγματικά Τσίπρας 360 μοιρών. Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό, περά από το ότι μια χώρα δεν μπορεί να ανήκει παντού, μου ήρθε η εικόνα του δικού σας υπουργικού συμβουλίου. Ίσως αυτό εννοούσατε με το να ανήκουμε παντού»…

Και συμπλήρωσε: «Αυτή την εικόνα έχει ο ελληνικός λαός όταν αναρωτιέται αν δεν ήταν αυτοί ποιοι θα διαχειριζόντουσαν την κρίση; Ο κ. Καμμένος που κάνει like στην ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας και τον είχατε υπουργό άμυνας; Μερικές φορές το να ξέρεις που ανήκεις έχει πολύ μεγάλη σημασία στην πολιτική».