Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ίσως στη διαδικασία κατάκτησης αυτού που επιζητούσε εδώ και τέσσερις μήνες, δηλαδή μιας πολιτικής διευθέτησης του ελληνικού ζητήματος στην τελική ευθεία.

Σε κάθε περίπτωση ικανοποιήθηκε από την «πολύ πολιτική» συνάντηση που έγινε χθες στο Βερολίνο: Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ, Ντράγκι και Λαγκάρντ είχαν στο μενού αυτού του επείγοντος ραντεβού την επιτάχυνση των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της με στόχο την εξεύρεση λύσης για την αποφυγή την αποφυγή χρεοκοπίας στη χώρα που καλείται στο τέλος της εβδομάδας να καταβάλει τις οφειλές της στο ΔΝΤ.

Αυτά γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε σημερινό άρθρο της και διερωτάται: «Έχει καρπούς αυτή η πολιτικοποίηση των διαπραγματεύσεων; Είναι πολύ νωρίς για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό»

Στη συνάντηση του Βερολίνου οι δανειστές συζήτησαν γύρω από μια συμφωνία και κοινή βούληση φαίνεται πως είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας και η άσκηση πίεσης στο Brussels Group, οι εργασίες του οποίου ξαναρχίζουν σήμερα, προκειμένου να εξαλειφθούν τα τελευταία «αγκάθια» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Γερμανία και Γαλλία, γράφει η εφημερίδα, δείχνουν αποφασισμένες να κρατήσουν με κάθε κόστος την Ελλάδα στην ευρωζώνη και πιέζουν στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μέσων που θα οδηγήσουν σε έξοδο από το αδιέξοδο. Είναι το ΔΝΤ που οργανώνει τον έλεγχο της προόδου των μεταρρυθμίσεων που επιβάλλονται στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τα 240 δισ. ευρώ που έχει λάβει από το 2010, γράφει η εφημερίδα.