Τα πρώτα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά Rafale ήρθαν ήδη στη χώρα μας, οι φρεγάτες Belh@rra ξεκίνησαν να κατασκευάζονται στα γαλλικά ναυπηγεία και τώρα, για να κλείσει ο κύκλος αυτού του τεράστιου εξοπλιστικού προγράμματος, σειρά παίρνουν οι κορβέτες που θα θωρακίζουν ακόμη περισσότερο το Πολιτικό Ναυτικό της χώρας μας.

Μέχρι τον Μάρτιο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα έχει καταλήξει στην πιο συμφέρουσα από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από Γάλλους, Ιταλούς, Ολλανδούς αλλά και Αμερικανούς.

Πληροφορίες από ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι το πρόκριμα και σε αυτή την περίπτωση το έχει η Γαλλία έστω και με μικρή διαφορά από τις άλλες χώρες που επιχειρούν να μας δελεάσουν να αγοράσουμε πλοία από τα δικά τους ναυπηγεία.

Το βασικό ατού είναι ότι οι γαλλικές κορβέτες Gowind προσφέρουν διαλειτουργικότητα με τις φρεγάτες Belh@rra που έχουμε ήδη παραγγείλει. Άλλωστε εάν τυχόν επιλεγούν οι κορβέτες θα φτιαχτούν και αυτές στα ναυπηγεία του ομίλου Naval Group στη Γαλλία. Δεν θα πρέπει να λησμονείται επίσης ότι αυτά τα υπερσύγχρονα πλοία – τόσο οι φρεγάτες Belh@rra όσο και οι κορβέτες Gowind που είναι μικρότερες σε μέγεθος – έχουν τη δυνατότητα να «κλειδώνουν» στόχους σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις, κάτι που σημαίνει ότι ο ελληνικός Στόλος θα μπορεί να ελέγχει όχι μονάχα το Αιγαίο, αλλά και ένα σημαντικό τμήμα της ανατολικής Μεσογείου.

Στο παιχνίδι των προσφορών όμως έχουν εισέλθει με αξιώσεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς η πρότασή τους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO που ήδη έχουμε (Φ/Γ Ύδρα, Φ/Γ Σπέτσαι, Φ/Γ Ψαρά καιΦ/Γ Σαλαμίς). Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αγορά των κορβετών έχει προϋπολογίσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.