Η πανδημία και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κυριάρχησαν στην στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. Για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων τόνισε ότι την Τετάρτη θα συνεδριάσουν οι ειδικοί, η κυβέρνηση θα σταθμίσει τα δεδομένα και θα αποφασίσει.

Ο κ. Οικονόμου κάνοντας τον απολογισμό από την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς είπε ότι συνολικά την πρώτη εβδομάδα είχαμε 31.000 κρούσματα. Σημείωσε μάλιστα ότι ότι από τα συνολικά 80.000 τμήματα έμειναν κλειστά μόλις τα 3. «Το σχολικό περιβάλλον αποδείχθηκε ασφαλέστερο για τους μαθητές και αποδεικνύεται ότι με τα πρωτόκολλα προστατεύεται όχι μόνο η σχολική κοινότητα αλλά το κοινωνικό σύνολο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Οικονόμου επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «Αν υιοθετούσαμε την πρόταση της αντιπολίτευσης για κλειστά σχολεία τότε 31.000 κρούσματα θα κυκλοφορούσαν ανέμελα και θα διέσπειραν τον ιό». Μίλησε για ελαφρότητα και έλλειψη μελέτης σε όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία. «Αποδείχθηκε περίτρανα με πόση επιστημοσύνη σχεδιάσαμε την δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην επιδημιολογική κατάσταση ο κ. Οικονόμου είπε ότι η απότομη πτώση των κρουσμάτων προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά πρόσθεσε ότι η εξέλιξη είναι πάντα αβέβαιη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι φαίνεται τα κρούσματα να μετακινούνται σε μεγαλύτερες ηλικίες και χαρακτήρισε καθοριστικές τις επόμενες ημέρες. Τόνισε ακόμα ότι Όμικρον και Δέλτα πιέζουν το ΕΣΥ ειδικά σε εισαγωγές σε απλές κλίνες και πως οι μισές σοβαρές νοσηλείες είναι από την Δέλτα.

Δίνοντας στοιχεία τόνισε ότι 7 στους 10 είναι άνω των 55 και οι περισσότεροι από το 85% είναι ανεμβολίαστοι.

Τέλος χρόνου για τους άνω των 60

Γιάννης Οικονόμου

Για τους άνω των 60 ο κ. Οικονόμου είπε ότι το 90% οι 9 στους 10 άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί. Κάλεσε όσους είναι ακόμα επιφυλακτικοί να το κάνουν όχι για να γλιτώσουν το πρόστιμο αλλά για να θωρακίσουν την υγεία τους. «Αυτός ήταν και ο στόχος της υποχρεωτικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. «Υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες θα ήταν εμπαιγμός για όσους συμμετέχουν στο μέτρο. Προαιρετική υποχρεωτικότητα δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμα ότι απαλλάσσονται όσοι έχουν εξαίρεση για λόγους υγείας, όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση για εμβολιασμό κατ΄ οίκον και όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό.

Επίσης, είπε ότι έως τις 31/01 όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους με τις 2 δόσεις ή τρεις μήνες με το μονοδοσικό εμβόλιο θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Αλλιώς θα χάνουν όλα τα προνόμια.

Οικονόμου: Τηλεκπαίδευση όπου γίνονται καταλήψεις – Απουσίες σε όσους δεν συμμετέχουν

Ξεκάθαρος ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για το θέμα της τηλεκπαίδευσης σε περίπτωση καταλήψεων.

Όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση για τα τεχνικά ζητήματα που λύθηκαν από την Αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, είπε ότι είναι μια απάντηση σε όσους μιλούσαν για σκάνδαλο. «Το πλαίσιο για τις καταλήψεις είναι συγκεκριμένο. Όταν δεν είναι δυνατόν να γίνει δια ζώσης εκπαίδευση εξαιτίας μιας κατάληψης γίνεται τηλεκπαίδευση και όσοι δεν συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση παίρνουν απουσίες».