Διευκρινίσεις για το πρόστιμο των 100 ευρώ τον μήνα που έχει επιβληθεί για τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού έδωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Όπως χαρακτηριστικά ξεκαθάρισε «δεν θα γίνει καμία παρακράτηση από μισθό ή σύνταξη».

Πρόστιμο στους άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο: Ποιοι εξαιρούνται

«Το πρόστιμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα επιβληθεί σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών μέχρι τις 16 Ιανουαρίου δεν είχαν ξεκινήσει τον εμβολιασμό τους. Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει, ωστόσο μετά 90 ημέρες από την νόσηση πρέπει να κάνουν το εμβόλιο» είπε στον ΑΝΤ1 και τόνισε πως αν κάποιος εμβολιαστεί μέσα στον Ιανουάριο θα πληρώσει πρόστιμο 50 ευρώ.

Εμβόλιο κορονοϊού

Αναφέρθηκε δε σε όσους έχουν κάνει αίτηση στις τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια για να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας τονίζοντας πως την αίτηση υποβάλλει ο γιατρός τους. «Στις περιπτώσεις που η αίτηση δεν γίνει δεκτή, θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό μέχρι τις 28 Ιανουαρίου» διαμήνυσε ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την επιβολή του προστίμου «εξαιρούνται ακόμα όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών: 15.000 πολίτες έχουν κάνει αίτηση και δεν έχουν εμβολιαστεί

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά 15.000 έχουν κάνει αίτηση και δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτοί εξαιρούνται από το πρόστιμο, σημείωσε.

Χαρτονομίσματα των 50 ευρώ

«Αν κάποιος έχει εμβολιαστεί στο εξωτερικό στις 60 χώρες που αναγνωρίζεται το πιστοποιητικό τους στην Ελλάδα, θα μπορούν να καταχωρηθούν μέσα στην πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr» είπε και ξεκαθάρισε ότι το πρόστιμο επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου. «Για τους υπόλοιπους που είναι μερικώς εμβολιασμένοι, απλώς λήγει το πιστοποιητικό τους» συμπλήρωσε.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόνισε ότι τα έσοδα από τα πρόστιμα θα πάνε στο σύστημα υγείας και τόνισε ότι δεν θα γίνει καμία παρακράτηση από μισθό ή σύνταξη. «Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ» επεσήμανε.