Για τον ρόλο της ΕΛ.ΑΣ. στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και στην ασφάλεια που όπως υπογράμμισε πρέπει να νιώθουν οι πολίτες μίλησε από το βήμα της Βουλής τη Δευτέρα (20/12) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη σχετικά με το ανεμβολίαστο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας ο υπουργός όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογράμμισε: «Το 81% των αστυνομικών είναι εμβολιασμένοι ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Οι πολίτες να ξέρουν πως δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο από τους αστυνομικούς».

«Το 75% των αστυνομικών είναι πλήρως εμβολιασμένο»

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος παράλληλα ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., έως τις 2 Δεκεμβρίου 2020, από το σύνολο των 56.000 αστυνομικών, το 75% των αστυνομικών είναι πλήρως εμβολιασμένο. Το 6% έχει νοσήσει και ένα 3% έχει κάνει την πρώτη δόση. Συνολικά, είπε ο υπουργός, το 81% των αστυνομικών υπαλλήλων είναι καλυμμένο, ποσοστό μεγαλύτερο του γενικού πληθυσμού. Και πρόσθεσε πως καθημερινά προσπαθούμε να πείσουμε όλο το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. να εμβολιαστεί και αυτή είναι μια μέθοδος που αποδίδει και δεν δημιουργείται πρόβλημα.

«Τα στοιχεία αυτά ήταν έως και τις 2 Δεκεμβρίου, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί κάποιον αστυνομικό εμβολιασμένο όχι μόνο εάν έχει κάνει και τη δεύτερη δόση, αλλά προσθετικά να έχουν περάσει και 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση. Για όλους τους μη πλήρως εμβολιασμένους, πάντως, ισχύει αυτό που προβλέπεται για όλους, δηλαδή να κάνουν και να προσκομίζουν στην υπηρεσία τους δύο τεστ εβδομαδιαίως.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Οι πολίτες, είπε, «πρέπει να νιώθουν απόλυτα ασφαλείς» και επισήμανε ότι από σήμερα τίθενται στη μάχη των ελέγχων κατά της πανδημίας 10.000 αστυνομικοί, ζητώντας «τη συνδρομή των πολιτών για να ανταπεξέλθουν σε αυτή την δύσκολη αποστολή τους».

Ο υπουργός, ανέφερε, πως υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τους αστυνομικούς που κάνουν τους ελέγχους, δηλαδή να φοράνε μάσκα, γάντια, να μην έρχονται σε στενή επαφή με τους ελεγχόμενους και επανέλαβε πως «οι πολίτες να ξέρουν πως δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο».

Επισήμανε πως η ΕΛ.ΑΣ. είχε ένα κρίσιμο ρόλο στη μάχη κατά της πανδημίας καθώς έχει διενεργήσει περίπου το 90% των ελέγχων.

Χρήστος Σπίρτζης: Οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί δεν πρέπει να μετέχουν σε ελέγχους

Ο Χρήστος Σπίρτζης

Ο τομεάρχης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, ανέφερε πως υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός αστυνομικών που δεν έχει εμβολιαστεί και αυτό είναι πρόβλημα και για το αστυνομικό προσωπικό αλλά και για τους πολίτες με τους οποίους έρχονται καθημερινά σε επαφή. Οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί, τόνισε, δεν πρέπει μετέχουν σε ελέγχους. Ζήτησε δε από τον υπουργό να αναφέρει πόσοι τελικά αστυνομικοί έχουν εμβολιαστεί, πόσοι έχουν νοσήσει και πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους από covid 19.

Ο Χρήστος Σπίρτζης πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν σε μια τέτοια κρίσιμη υπηρεσία και με τα ειδικά καθήκοντα που έχουν οι αστυνομικοί να μην έχουν εκδοθεί ειδικές εγκύκλιοι από το Υπουργείο και να εφαρμόζονται οι γενικές οδηγίες που υπάρχουν για το Δημόσιο.

Τουλάχιστον, ανέφερε ο βουλευτής, θα πρέπει να ισχύσει πως «αστυνομικός που δεν έχει εμβολιαστεί δεν θα πρέπει να κάνει ελέγχους» λέγοντας πως είναι ανακόλουθο «ο πολίτης που έχει εμβολιαστεί να ελέγχεται από ανεμβολίαστο αστυνομικό που απλά κάνει δύο rapid test εβδομαδιαία» και «οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί να έρχονται σε επαφή καθημερινά με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες όταν έχουμε 20.0000 νεκρούς από την πανδημία».