Παρέμβαση κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξάγεται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες έκανε πριν λίγη ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εφησυχάζει με τη μετάλλαξη «Όμικρον» και ζήτησε να υπάρξουν πιο αυστηρές αναφορές για την μετάλλαξη στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Σημείωσε επίσης ότι τα στοιχεία που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανησυχητικά και υπογράμμισε την ανάγκη, εκτός από τους εμβολιασμούς με την ενισχυτική δόση, κατά τη διάρκεια των γιορτών να διενεργούνται τεστ, όπως αποφάσισε η Ελλάδα (καθώς επίσης και η Ιταλία που ακολουθεί την ίδια γραμμή), προκειμένου να καθυστερήσει την έλευση της «Όμικρον». Επισήμανε ακόμη τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών, ενώ όσον αφορά την ισχύ του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε να ισχύει 6+1 μήνες αντί του 6+3 που προτείνει η Κομισιόν.

Παρέμβαση στη συζήτηση για το ενεργειακό

Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη συζήτηση για την ενέργεια που έγινε στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη χρησιμότητα της εργαλειοθήκης της Κομισιόν και στα μέτρα που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο.

Τόνισε, ωστόσο, ότι απαιτείται πιο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός κι ότι έχει μεγάλη σημασία η ασφάλεια εφοδιασμού. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι o κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου.

Ενόψει, δε, του αποψινού δείπνου των ηγετών της Eυρωζώνης, όπου θα παρίσταται και η Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι η συζήτηση για την ενέργεια συνδέεται με τη συζήτηση για τον πληθωρισμό και πως «πρέπει να γίνει».