Καταργείται πλέον η επαύξηση των ποινών που προέβλεπε ο «κουκουλονόμος» 3772/2009 για τέσσερα αδικήματα που τελούνται με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του δράστη (διατάραξη της κοινής ειρήνης, απρόκλητη σωματική βλάβη, βαριά σωματική βλάβη και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς), καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, αποδέχθηκε τη σχετική τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιρώντας ωστόσο ο ίδιος, το αδίκημα της ληστείας.

Όπως είχε διευκρινίσει νωρίτερα ο κος Παρασκευόπουλος, επιλογή του υπουργείου είναι να διατηρηθεί η επαύξηση της ποινής για τις ληστείες που πραγματοποιούνται με τη χρήση κουκούλας, “για αποτρεπτικούς λόγους”.

Σε ό,τι αφορά δεύτερη τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που αφορούσε την κατάργηση της υποχρεωτικής λήψης DNA, από υπόπτους για πλημμελήματα ή κακουργήματα που τιμωρούνται με τουλάχιστον ένα χρόνο φυλάκισης, ο κος Παρασκευόπουλος δήλωσε πως διατηρείται το υποχρεωτικό της λήψης DNA στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αποδέχθηκε ωστόσο το αίτημα που διατυπώνεται στην τροπολογία, να διεξάγεται η διαδικασία της λήψης του υλικού σε κρατικό ή πανεπιστημιακό εργαστήριο – και σε περίπτωση που η ανάλυση DNA αποδειχθεί θετική, το πόρισμά της να κοινοποιείται στον ύποπτο.

Η νομοτεχνική αλλαγή που επέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, προβλέπει επίσης ότι για τις περιπτώσεις που η λήψη υλικού DNA θα χρειάζεται να γίνει από απόκρυφα μέρη του σώματος των υπόπτων, η διαδικασία θα τελείται παρόντος εισαγγελικού λειτουργού.