Εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και με την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της νευρικότητας που επιδεικνύει πραγματοποιείται σήμερα η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετέχει ενεργά, καθώς πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο Ισραήλ μετά την ανάληψη της εξουσίας από το διάδοχο του Μπενιαμίν Νετανιάχου Ναφτάλι Μπένετ.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Προ της συνόδου θα συναντήσει κατ’ ιδίαν τον ισραηλινό ομόλογό του (11.15) αλλά και τον νέο πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ (15.00). Ελλάδα και Ισραήλ επαναβεβαιώνουν τις σχέσεις τους με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η ενέργεια, η άμυνα, η τεχνολογία και η διαχείριση της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισραηλινή ηγεσία δίνει μεγάλη σημασία στη σημερινή τριμερή, καθώς παρότι για τις προσεχείς δύο εβδομάδες έχουν ακυρωθεί όλες οι επίσημες επισκέψεις στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον με προσωπική απόφαση του Μπένετ οι σημερινές συνομιλίες θα διεξαχθούν κανονικά. «Οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου συμπληρώνοντας ότι «στην Τριμερή θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, καθώς και συζήτηση για την περαιτέρω διεύρυνση των τομέων συνεργασίας».

Αύριο το τετ α τετ Μητσοτάκη – Πούτιν

Στην αποκαλούμενη «Ρωσική Ριβιέρα» στο Σότσι θα βρίσκεται αύριο ο πρωθυπουργός, όπου και θα έχει την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο είχε συναντήσει ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Αθήνα το 2016. Οι δύο ηγέτες θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν θέματα για τις σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Κυβερνητική παράγοντες επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την ενεργητική διπλωματία με στόχο την ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας και την προαγωγή των εθνικών μας συμφερόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιείται σε μια εύθραυστη συγκυρία στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που αποτελούν την βάση της εξωτερικής της πολιτικής. Στηρίζει και σέβεται τις αποφάσεις των οργανισμών αυτών. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει την διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία. Η θέση του πρωθυπουργού, άλλωστε, την οποία έχει υποστηρίξει και εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ότι είναι αναγκαίο οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ευρώπης με τη Ρωσία να μείνουν ανοιχτοί, ειδικά στις μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν διεθνή συνεργασία», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.