«Μεταξύ των 100 πολυπληθέστερων επαγγελμάτων οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στα πρώτα 50 πιο εκτεθειμένα επαγγέλματα στον κορονοϊό»: Αυτό υπογραμμίζει σε νέα ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Επικράτειας ‘Ακης Σκέρτσος για τα πιο εκτεθειμένα στον COVID επαγγέλματα επικαλούμενος μελέτες και δημοσιεύματα από το εξωτερικό, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι η κυβέρνηση ασκεί πολιτική δημόσιας υγείας με επιστημονικά κριτήρια, όχι με ταξικούς ή πολιτικούς όρους στοχοποίησης συγκεκριμένων επαγγελμάτων όπως κάνει δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε πως ο κ. Σκέρτσος πριν λίγες μέρες απαντώντας σε ερώτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας μετά τους υγειονομικούς στα σώματα ασφαλείας. στον τηλεοπτικό σταθμό Mega είχε δηλώσει τα εξής: «Τα νοσοκομεία αποτελούν εν δυνάμει εστίες διασποράς του ιού εάν δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα, ενώ οι άλλοι χώροι του δημόσιου τομέα δεν συμβάλουν σε αυτό το μέγεθος στη διασπορά του ιού. Δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό, άρα επιβάλλεται όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους να προστατευτούν και να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Τα πάντα είναι συνάρτηση της διασποράς».

Το γεγονός είχε προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα ο υπουργός Επικρατείας να κάνει νέα δήλωση – διευκρίνιση πως «Ο πιεστικός τηλεοπτικός χρόνος πολλές φορές οδηγεί σε βιαστικές διατυπώσεις που αδικούν το σκεπτικό πίσω από μια τοποθέτηση. Προφανώς οι αστυνομικοί νοσούν και μεταδίδουν όταν δεν τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας όσο και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας. Σίγουρα όμως δεν συμμετέχουν σε αλυσίδες διασποράς του ιού που να δικαιολογούν την επιβολή οποιασδήποτε υποχρεωτικότητας. 

Στην νέα του ανάρτηση λοιπόν ο κ. Σκέρτσος γράφει πως «όποιοι ενδιαφέρονται να μάθουν ποια επαγγέλματα είναι πιο εκτεθειμένα στον κορονοϊό και κατά πόσο οι αστυνομικοί είναι μεταξύ αυτών, δεν χρειάζεται να ανατρέχουν σε “letters to the editor” που δεν αποτελούν μελέτες, καθώς στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης, αλλά απλά προειδοποιούν για τα ατομικά μέτρα προστασίας που αυτονόητα πρέπει να εφαρμόζουν και οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας».

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Επικρατείας παραπέμπει σε δημοσίευμα των New York Times εδώ επίσης σε άλλο του BBC εδώ, όπως και σε μελέτη του World Economic Forum εδώ.

Σε αυτά ο αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει, σύμφωνα με τον ‘Α. Σκέρτσο, ότι «οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στον κορονοϊό -εκτός από τους υγειονομικούς- και από εκπαιδευτικούς, οδηγούς λεωφορείων, νηπιαγωγούς-βρεφονηπιοκόμους, αεροσυνοδούς, ηθοποιούς, αισθητικούς, κουρείς-κομμωτές, επόπτες σίτισης, εργαζόμενους σε σωφρονιστικά καταστήματα κοκ.

Για την ακρίβεια μεταξύ των 100 πολυπληθέστερων επαγγελμάτων οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στα πρώτα 50 πιο εκτεθειμένα επαγγέλματα στον κορονοϊό», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «αυτό δεν σημαίνει πως δεν κολλούν και δεν μεταδίδουν -κολλούν, μεταδίδουν, πρέπει να εμβολιάζονται και ταυτόχρονα να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Σημαίνει, όμως, πως σε μια δημόσια συζήτηση ιεράρχησης των επαγγελμάτων με δείκτη επικινδυνότητας/ευαλωτότητας, οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στην πρώτη σειρά.

Μην επιχειρούν, λοιπόν, κάποιοι να δώσουν και δήθεν επιστημονικό υπόβαθρο στον δημόσιο κανιβαλισμό που έχουν στήσει διότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει. Αποκαλύπτει όμως πολύ καθαρά τα κίνητρά τους», αναφέρει ακόμη και σημειώνει κλείνοντας:

«Η κυβέρνηση -ευτυχώς για όλους μας- ασκεί πολιτική δημόσιας υγείας με επιστημονικά κριτήρια, όχι με ταξικούς ή πολιτικούς όρους στοχοποίησης συγκεκριμένων επαγγελμάτων όπως κάνει δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ για να προσκομίσει αντιπολιτευτικά οφέλη».

Δείτε την ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας

Όποιοι ενδιαφέρονται να μάθουν ποια επαγγέλματα είναι πιο εκτεθειμένα στον κορωνοϊό και κατά πόσο οι αστυνομικοί είναι…

Posted by Akis Skertsos on Sunday, November 21, 2021