Μη αποδεκτή χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, την εντολή να σταματήσει η καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά. Ο υπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha τόνισε ότι «ήταν λάθος η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη» λέγοντας πως η εν λόγω εντολή «προβλημάτισε πολύ τους πολίτες καθώς και την ηγεσία του υπουργείου».

«Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό να εγκαταλείπεται καταδίωξη και έρευνα υπόπτων ανθρώπων οι οποίοι είναι προφανές ότι έχουν προβεί σε παράνομες πράξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ακόμα ότι «η ελληνική αστυνομία οφείλει διαρκώς να βελτιώνεται και να παίρνει καινούρια μέτρα για αυτό και σήμερα ανακοινώσαμε ένα σχέδιο αλλαγών κι μεταρρυθμίσεων με πέντε άμεσες παρεμβάσεις και με δύο θεσμικού χαρακτήρα κυβερνητικές παρεμβάσεις που θεωρώ ότι είναι πολύ κρίσιμες ώστε να γίνεται η δουλειά πολύ πιο αποτελεσματικά και να νιώθουν οι πολίτες πιο ασφαλείς».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως «χρειαζόμαστε έναν ολοκληρωμένο κανονισμό λειτουργίας με όλα τα επιχειρησιακά σενάρια και όλα τα καθήκοντα για τους αστυνομικού μας, ώστε να είναι ξεκάθαρο σε κάθε περίπτωση τι χρειάζεται να πράξουν σε τέτοιου είδους περιπτώσεις όπως και γενικότερα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

«Επανεκπαίδευση στην ομάδα ΔΙΑΣ»

Παράλληλα μίλησε για επανεκπαίδευση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ από 1η Δεκεμβρίου. Όπως είπε ο ολοκληρωμένος κανονισμός λειτουργίας «σε συνδυασμό με την επανεκπαίδευση που κάνουμε ιδιαίτερα στα παιδιά της ομάδας ΔΙΑΣ η οποία ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου, με δεσμευτικό τρόπο, προκειμένου να έχουν όλα τα επιχειρησιακά σχέδια και όλα τα καθήκοντα ξεκάθαρα στο μυαλό τους, μαζί με τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους πολίτες, καθώς και την άψογη γνώση των νόμων, είναι προϋποθέσεις για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους πάρα πολύ καλύτερα».

Τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε, αναμένονται 1.000 επιπλέον αστυνομικοί στα αστυνομικά τμήματα, και 100 περιπολικά που θα ενισχύσουν τις περιπολίες.