Άνεμος αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας τη Δεύτερα μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης έχει αρχίσει να γίνεται αισθητός στη Γαλλία, είτε με το θετικό άνοιγμα του χρηματιστηρίου, τα σχετικά σχόλια των οικονομολόγων στα ραδιόφωνα, αλλά και τα σχετικά ρεπορτάζ στον Τύπο μετά το χθεσινό συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Το σενάριο μιας συμφωνίας με την Ελλάδα αρχίζει να διαφαίνεται» τιτλοφορεί η Le Monde στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Οι ομάδες εργασίας του Αλέξη Τσίπρα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ θα εργαστούν έως τη Δεύτερα για τη νέα σύνοδο του Eurogroup ώστε να επιτευχθεί σύγκλιση ανάμεσα στο τωρινό σχέδιο βοήθειας στην Αθήνα και το προτεινόμενο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης» υπογραμμίζει η Le Monde.

Επικαλούμενη τις πηγές της, η συντάκτης Σεσίλ Ντικουρτιέ εξηγεί ότι άτομα που έχουν ασχοληθεί με το ελληνικό θέμα στις Βρυξέλλες είχαν προβλέψει την αποτυχία του Eurogroup, την Τετάρτη και την τελική υπογραφή τη Δεύτερα.

«Το σενάριο αυτό βρίσκεται στον δρόμο της υλοποίησης» λέει η συντάκτης, παραθέτοντας στη συνέχεια σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παρ’ ότι ο πρόεδρος διαχώρισε μια τεχνική συμφωνία από μια πολιτική συμφωνία, για την οποία υπήρξε επιφυλακτικός, εν τούτοις η συντάκτης εκτιμά ότι οι δηλώσεις του υποδηλώνουν πως «η κατάληξη σε συμφωνία για την ελληνική περίπτωση μοιάζει πλέον δυνατή».

«Ελπίζω ότι θα έχουμε μια κατάληξη για το τεχνικό μέρος, γιατί θεωρώ ότι είναι απλώς ένα θέμα σύγκρισης ανάμεσα στα διάφορα μέτρα και το περιεχόμενο του (ισχύοντος) προγράμματος (με αυτό της ελληνικής κυβέρνησης)» είναι η δήλωση Ντάισελμπλουμ, που παραθέτει η Le Monde.

Επισημαίνεται παράλληλα, ότι για τον Έλληνα πρωθυπουργό, η ύπαρξη τεχνικής συμφωνίας υποδηλώνει την ύπαρξη πολιτικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με τη Le Monde, ο κ. Ντάισελμπλουμ συνάντησε τον κ. Τσίπρα πριν την έναρξη του Συμβουλίου ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος μετά το «φιάσκο» της Τετάρτης και να μπορέσει να κάνει αναφορά στο Συμβούλιο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Οι λέξεις «τρόικα» και «Μνημόνιο» αποφεύχθηκαν προσεκτικά, πράγμα που θεωρήθηκε «μικρή νίκη της ελληνικής αντιπροσωπείας» λέει η συντάκτης.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια, στις τεχνικές συζητήσεις που ξεκινούν από σήμερα στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα γίνουν σε μια κοινή βάση που θα βρίσκεται ενδιάμεσα, μεταξύ του παρόντος σχεδίου βοηθείας και του ελληνικού προτεινόμενου σχεδίου.

Η βασική ιδέα είναι να παρουσιάσει η Ελλάδα, με τη συνδρομή του ΟΟΣΑ, ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα έλθει σε αντιπαραβολή με τις μεταρρυθμίσεις που απομένει να γίνουν σύμφωνα με τα σχέδιο που ήδη τρέχει και για το οποίο οι Έλληνες δεν θέλουν με τίποτα να γίνεται λόγος. Δηλαδή, να εξεταστεί για παράδειγμα, ποιες ιδιωτικοποιήσεις ισχύουν, πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσληφθούν δεδομένων των περιορισμένων δημοσιονομικών περιθωρίων, καταλήγει η Le Monde.