Ο κ. Μητσοτάκης κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη διαπραγμάτευση για τις φρεγάτες Belharra και την στρατηγική εταιρική σχέση με τη Γαλλία. Στόχος μας ήταν η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας και της αμυντικής βιομηχανίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες, χρησιμοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο. Τώρα, ο ίδιος πανηγυρίζει για μια συμφωνία που αφήνει ακάλυπτη την υφαλοκρηπίδα και απροστάτευτη την ΑΟΖ. Εμπλέκει τη χώρα σε «εξωτικές» περιπέτειες και ασύμμετρες απειλές με τους Έλληνες στρατιώτες σε κίνδυνο, η κυβέρνηση που κρατά τη χώρα απούσα από τις συζητήσεις για τη Λιβύη και τη Συρία» επισημαίνει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Real News.

«Ταυτόχρονα, προσθέτει, μπαίνει σε μια κούρσα εξοπλισμών χωρίς καν πρόβλεψη για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, οδηγώντας την ουσιαστικά σε κλείσιμο. Αυτή είναι μια εσφαλμένη στρατηγική για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, με βαρύτατες συνέπειες για την ελληνική οικονομία, στην οποία δεν μπορούμε να συναινέσουμε» αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη.

Ερωτηθείσα γιατί συγκρίνει τις πρόσφατες αγορές εξοπλισμών με την περίοδο Τσοχατζόπουλου, η ίδια απαντά ότι «και κατά την περίοδο εκείνη η χώρα ήταν αντιμέτωπη με την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, η κούρσα των εξοπλισμών, οι παλινωδίες, οι καθυστερήσεις και η αδιαφάνεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση, θα πληρωθούν ξανά πανάκριβα! Σε λιγότερο από 1 χρόνο, ο κ. Μητσοτάκης φούσκωσε τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας με πάνω από 10 δισ. ευρώ. Με ποιό πρόγραμμα και ποιές εισηγήσεις αποφασίστηκε αυτή η εξέλιξη; Ζητάμε τα αυτονόητα: να τεθούν προτεραιότητες, σχέδιο, θεσμικός έλεγχος και αυστηρή διαδικασία υλοποίησης. Όταν αυτά δεν συμβαίνουν, όπως και τότε, το κόστος σε πολύτιμο και δανεικό χρήμα για την οικονομία μας είναι ακόμη βαρύτερο και αδικαιολόγητο. Χρέος μας είναι να ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ που διαχειρίζεται η κυβέρνηση που δεν κατόρθωσε να συστηθεί με την έννοια διαφάνεια.

Η Όλγα Γεροβασίλη

«Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για προμήθειες σε εξαίρεση και τις απευθείας αναθέσεις σε κανόνα»

Η κ. Γεροβασίλη πρόσθεσε πως «αυτή η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για προμήθειες σε εξαίρεση και τις απευθείας αναθέσεις σε κανόνα. Θεσπίζει το ακαταδίωκτο για κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη. Όπως ακούγεται, ακόμη και για τα μικρά έργα, «το ψιλό κοσκίνισμα» δε γίνεται από τη διοίκηση, ή από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές που πλέον ασχολούνται με το κάπνισμα και τα sms, αλλά από ένα αυστηρά ελεγχόμενο «επιτελείο». Αυτό δεν αναδείχθηκε από κάποια εκλογική διαδικασία και δεν προέκυψε από τη διοικητική ιεραρχία, αλλά διορίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη. Αυτή η πρακτική θα ταίριαζε περισσότερο σε διορισμό ΔΣ μιας ιδιωτικής επιχείρησης. Είτε «επιτελείο» είναι ή οτιδήποτε άλλο, στο Μαξίμου εδρεύει.