Μετά και την επικύρωση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας από τη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών ετοιμάζεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν αλλά κυρίως, θα υπογράψει την ανανέωση της πολυσυζητημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η υπογραφές θα μπουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού την ερχόμενη Πέμπτη και η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός αυτό.

Όπως τόνισε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από το βήμα του Κοινοβουλίου, η νέα MDCA θα είναι πενταετούς διάρκειας, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτή την κυβέρνηση η άμυνα και η διπλωματία είναι οι δύο όψεις της εθνικής ασπίδας μας». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας θα αναφέρει στους Αμερικανούς το σύνολο των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο εκ μέρους της Τουρκίας και τις προσπάθειες της Άγκυρας να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου ζητώντας με λανθασμένη ερμηνεία των διεθνών συνθηκών, την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Η ανανεωμένη συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν θα περιλαμβάνουν νέες αμερικανικές βάσεις σε περιοχές όπως π.χ. η Σκύρος όπως γραφόταν τον προηγούμενο καιρό. Η ελληνική κυβέρνηση θα το ήθελε, αλλά η υπερδύναμη επικαλείται οικονομικούς και τεχνικούς λόγους. Τον κ. Δένδια θα συνοδεύσει στην Ουάσιγκτον κατά την αεροπορική πτήση που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη, ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης καθώς επίσης και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης.